Här är idrottsförbundets beslut under coronakrisen. Foto: Bildbyrån

Coronaviruset har tvingat Sveriges idrottsförbund till flera krisbeslut. Solidsport News går här igenom vad varje förbund tagit för beslut senaste veckorna.

Texten uppdateras kontinuerligt.

Vill du tipsa Solidsport News om en nyhet?
Maila redaktionen@solidsport.com

Fotboll

Träningsmatcher och träningar kan fortsätta genomföras. Det är Svenska Fotbollförbundets (SvFF) senaste besked, utifrån Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste riktlinjer

”SvFF konstaterar att myndigheten (Folkhälsomyndigheten) återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara” skriver SvFF i ett pressmeddelande.

Även Stockholms Fotbollförbund (StFF) går ut med samma riktlinjer på sin hemsida och uppmanar till fortsatt träningsverksamhet.

”Sedvanlig fotbollsträningsverksamhet bör, utifrån vad varje förening själv bestämmer, tills vidare kunna genomföras som planerat och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott”  skriver StFF.

Både SvFF och StFF beslut står i motsats till det Riksidrottsförbundet kommunicerade under torsdagen, att träningsmatcher ej ska genomföras.

SvFF:s nya besked: ”Träningsmatcher och träningar kan genomföras”

Innebandy

Svenska innebandyförbundet har under veckan bekräftat att all tävlingsverksamhet avslutas. Förbundet försökte se över möjligheten om SSL kan återupptas men inte Allsvenskan på grund av de media-avtal som är av stor vikt för SSL.

 • Tillslut kom det tråkiga beslutet den 20 mars – det kommer inte bli några SM-finaler i Globen. IKSU utsågs samtidigt till svenska mästare för damerna och Falun för herrarna. Förbundet bekräftade även att lagen som hamnat på nedflyttningsplats blir nedflyttade.
 • För ungdomsserier rekommenderar förbundet att alla distrikten ska avsluta all tävlingsverksamhet om inte matcher är av avgörande betydelse.

Flertal innebandycuper har också blivit inställda. Hittills har vi fått bekräftat att följande är inställda: 

 • Warbergsspelen
 • Fair Play Cup 
 • Linköping Floorball Game första helgen

Klart: Innebandysäsongen avslutas: ”En sorg”

Basket

Svenska Basketförbundet var först med att släppen bomben när de gick ut med att samtliga förbundsserier skulle avslutas och att serieledande lag i respektive högstaliga korades till Svenska mästare. Mästare i damernas serie blev Luleå Basket, i herrarnas Borås Basket och i rullstolsligan Norrköping Basket. 

 • Samtliga serier på förbundsnivå avslutades med omedelbar verkan, detta involverar SBL, Superettan och Basketettan. Förbundet har också valt att ställa in USM och RM samt regionverksamheten.
 • Förbundet ska återkomma angående Miki Herkel som är basketens regionsturnering.
 • Uppdatering kring kommande års serieindelning kommer 25 mars.

Förbundet rekommenderade distrikten att vidta samma åtgärder, vilket resulterade i att seniorverksamheten ute i distrikten avslutades. Angående träningen har förbundet rekommenderat att följa kommuner och skolor i rekommendationerna, dvs om hallar och skolor är öppna så kan lag träna. Flertal klubbar har därför fortsatt sin träningsverksamhet medan en del pausat.  

Cupstatus för basket är i dagsläget följande:

 • Scania Cup som skulle gått av stapeln under påsken går ut med att de inte kommer ställa in utan förhoppningen är att flytta turneringen till Kristi Himmelfärdshelgen.
 • Stadium Basketball Cup kommer även de att försöka flytta sin turnering till oktober 2020.
 • USM/RM Final 4 ställs in.
 • Göteborgs Basketfestival siktar på att kunna genomföra turneringen under Kristi Himmelsfärd men vågar inte ge något definitivt besked ännu. 

Basketförbundet: ”Vi vet inte konsekvenserna ännu”

Pingis

Bordtennisförbundet har ställt in allt seriespel och de tabeller som var vid avbrottet fastställs som slutgiltiga. 

 • I pingisligan dam och herr utses ingen svensk mästare i år, något ni kan läsa mer om här.
 • Förbundet har också gått ut med att SM för ungdomslag kommer skjutas upp dock oklart till när ännu.
 • Förbundet har inga tydliga rekommendationer till klubbarna angående träningar utan uppmanar till att följa ansvariga myndigheters rekommendationer.

Förbundet: ”Kommer slå hårt mot våra klubbar”

Ishockey

Ishockeyn gick ut och ställde in all tävlingsverksamhet på samtliga nivåer. De har också valt att inte göra några ändringar i tabellerna inför nästa år, dvs kvalplatser och liknande utgår och lagen stannar i den serie de spelat i år.

Ishockeyförbundet har överlämnat en del rekommendationer till distrikten och där har Stockholms distrikt gått ut med att ingen tävlingsverksamhet får utövas, varelse play off eller träningsmatcher, innan 29 mars då nya beslut kommer att tas. 

Det finns för ishockeyn inga tydliga rekommendationer om träningar utan de hänvisar till ansvariga myndigheter. 

År 2017 beslutade Svenska Ishockeyförbundet (SIF) att införa nuvarande licensregeler, som inkluderar kapitalkrav. Nu öppnar förbundet för att reglerna kan ändras på grund av coronakrisen.
– Det här är en väldigt unik och extraordinär situation, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Förbundet kan ändra ekonomiska kraven: ”Måste göra någonting”

Handboll 

Handbollen avslutade allt seriespel på ungdomsnivå för ungefär en vecka sedan. De valde till skillnad från andra förbund att spela klart en del seniorserier såsom division 1 och Allsvenskan. Dessa avslutades alltså förra helgen och spelades inför publikfria läktare. 

Efter detta har fler beslut kommit och i denna artikel kan du läsa mer om dessa. 

 • Direkta avancemang och nedflyttningsplaceringar gäller men samtliga kvalplatser utgår. I Handbollsligan får Varberg som låg på nedflyttning ändå stanna kvar i högstaligan då klubben fortfarande hade en möjlighet att spela sig kvar under resterande omgångar.
 • Allt USM spel ställs in och det tuffa beslutet om att ställa in Finalspelet i IFU Arena som skulle gått av stapel i april kom tidig fredagsmorgon. 
 • Handbollförbundet meddelade även att Trim SM är inställt, ett uppskattat handbollsevent för de lite äldre.

Handbollförbundet har tydligast rekommendationer av samtliga förbund gällande träning för klubbarna och ber samtliga att flytta sin träning utomhus och endast göra individuella övningar. De ber också samtliga cuper att följa myndigheternas anvisningar. De cuper som ställts in hittills är IrstaBlixten och Potatiscupen hittills. 

Wedberg om coronakrisen: ”Konstant kris- och stabsläge”

Badminton 

Badmintonförbundet har valt att ställa in allt seriespel och alla tävlingar sanktionerade av förbundet fram till åtminstone 30 juni. Målet är sedan att SM-tävlingar ska kunna spelas senare.

 • Ungdoms SM för flera årsgrupper har ställts in, det skulle ha gått av stapel i Täby nu till helgen. Veteran SM i Tranås har ambitionen att genomföras i september 2020 istället för i slutet av mars.
 • Angående Badmintonligan var den nu framme i semifinalskedet. 4 klubbar var kvar och skulle tampas om ett guld. Samtliga vill givetvis att årets liga avgörs och man jobbar nu på att försöka hitta en helg i juni när detta skulle kunna gå.

För träningar och rekommendationer till klubbar finns ingen rekommendation på förbundets hemsida. 

Badmintonförbundet: ”Tävlingsstopp säsongen ut”

Friidrott

Förbundet har valt att inte rekommenderar att ställa in träningar då skolor och förskolor fortfarande hålls öppna. De rekommenderar alla att hålla igång sina kroppar och träna så mycket det går. 

Friidrotten har även en ordentlig sida med information som du hittar här.
Där finns tydliga rekommendationer angående samtliga moment, dvs tävlingar, träningar och andra arrangemang. 

Bowling

Bowlingen gick ut 15 mars med att allt seriespel och SM ställs in. De kallar detta ett unikt beslut då serieindelningen från i år kommer vara densamma nästa år. Det sker alltså inga upp eller nedflyttningar i serierna. 

 • Förbundet beslutade även att individuella SM 2020, Para-SM och finalerna i 3-manna SM ställs in. De verkar dock låta Svenska Ungdomsligan och även Bowla-hela-livet-ligan spela färdigt om lagen inte har invändningar. 

Förbundet hänvisar distrikt och föreningar till ansvariga myndigheters rekommendationer och går alltså inte ut med några egna rekommendationer angående detta. 

De tävlingar som ställs in är följande: 

 • Nationella Serien
 • Finaler 3-manna SM
 • Junior-EM (uppskjutet)
 • Individuella SM
 • Para SM

Konståkning

Svenskan Konståkningsförbundet har beslutat att avsluta tävlingssäsongen 2019/2020.  Detta betyder att det inte blir någon Elitseriefinal, DM, A-, Klubb och Stjärntävlingar. 

De uppmanar distrikt och föreningar att göra en riskbedömning utifrån ansvariga myndigheters direktiv. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here