Innebandysäsongen ställs in. Foto: Bildbyrån

Innebandysäsongen avslutas. Det blir inga SM-finaler i Globen. Iksu (Dam) och Falun (Herr) blir svenska mästare. Det är besluten som Svenska Innebandyförbundet meddelade under fredagen.

Under morgonen meddelade Svenska Handbollförbundet att resten av säsongen ställs in. Kort därefter gjorde Svenska Innebandyförbundet samma sak.

LÄS ÄVEN: Tvingades till spel – trots coronamisstankar

Herrarna hann spela klart sin grundserie medan damerna hade två omgångar kvar. Nu blir det alltså inget mer spel samtidigt som serievinnarna Iksu och Falun har korats till svenska mästare.

När det gäller upp- och nedflyttning händer följande:

  • De lag som placerade sig på nedflyttningsplats blir nedflyttade. På damsidan handlar det om Dalen och Skogshall och i herrligan är det Warberg och Visby.
  • Ettan i varje serien flyttas automatiskt upp en division. På damsidan flyttas Falun och Lund upp från Allsvenskan samtidigt som Team Thoréngruppen och Fagerhult Habo flyttas upp på herrsidan.

“Besluten grundar sig i Svenska Innebandyförbundets tävlingsbestämmelser och beslut vid tidigare tävlingskongresser. Situationen med coronavirusets spridning i Sverige gör att vi inte kan genomföra de många matcher som skulle ha spelats” säger Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.

“En sorg för lagen, publiken och svensk innebandy”

Likt handbollen och ishockey går samtidigt flera lag miste om att få kvala upp till högre seriesystem.

LÄS ÄVEN: Efter kritiken – nu svarar Innebandyförbundet

– Jag förstår att en del föreningar nu blir besvikna på att de går miste om chansen att kvala upp i seriesystemen, men situationen med coronavirusets spridning i Sverige gör att vi inte kan genomföra de många matcher som skulle ha spelats. Det mest riktiga är då att seriesegrarna tar platsen i divisionen över, säger Märit Bergendahl till Sportbladet.

Beslutet att stänga ner säsongen innebär också att säsongen höjdpunkt med SM-finalerna för damer och herrar i Globen i Stockholm också blir inställt.

– Att SM-finalen inte genomförs i Globen är en sorg för lagen, publiken och svensk innebandy i stort. Det är årets höjdpunkt och världens största enskilda innebandyevenemang, säger Märit Bergendahl till Sportbladet.