Storvreta IBK är en av många idrottsklubbar som drabbats hårt under pandemin. Foto: Bildbyrån

Den pågående globala pandemin har förändrat idrotten. Publiken får stanna hemma, matcher och ligor ställs in samtidigt som föreningar blöder ekonomiskt. För Storvreta IBK, topplag i SSL, har pandemin slagit hårt mot en redan utsatt ekonomi.
– Vi gör besparingar hela tiden och vänder på varje krona. Vi kan inte spara så mycket mer än vad vi redan gör, utan vi behöver hitta intäkter, säger Storvreta IBK:s vice ordförande Henrik Ededahl till Solidsport News. 

IDROTTENS KAMP MOT COVID-19. Året 2020 är ett år vi sent kommer att glömma. Det var året då en pandemi nästan slog ut en hel värld. Företag gick i konkurs, samhällen fallerade, personal permitterades och människor stod helt plötsligt utan jobb.
   För svensk idrott innebar pandemin total katastrof. Mängder med evenemang, som slutspel och ligastarter ställdes in på obestämd tid. Och publiken fick inte närvara på matcher. En av många klubbar som drabbats hårt är Storvreta IBK, ett av topplagen i Sveriges högstaliga i innebandy (SSL), vars elitlicens nu står på spel. 

Så sent som förra hösten blev Storvreta IBK av med sin elitlicens då klubben hade ett negativt eget kapital. Men med hjälp av en handlingsplan fick klubben dispens fram till den 30 april 2020, för att då kunna visa upp ett positivt eget kapital. En deadline som sedan har förlängts ett år på grund av pågående pandemi. 

Kan förlora elitlicensen: “Väntar på svar”

Men om ekonomin har varit hårt utsatt tidigare så är det ingenting jämfört med vad år 2020 har varit för Storvreta IBK – och många andra idrottsklubbar. Utan publikintäkter och uteblivna cuper blir det svårt att få ihop ekonomin. Nu är frågan, kommer Storvreta IBK få en ny elitlicens?

– Vi har ställt frågan till innebandyförbundet för att få reda på vad vi ska förhålla oss till. Har vi möjligheten att ansöka om särskilda skäl igen eller inte? Men där har vi inte fått något svar, säger Henrik Ededahl till Solidsport News.

Är du orolig för framtiden? 

– Jag är såklart oroad för elitverksamheten, om vi inte löser elitlicensen. Föreningen i stort är jag inte oroad för, det kommer vi lösa. Men elitverksamheten är självklart väldigt beroende av sin licens, säger han.

“Det är en katastrof för oss”

En av föreningens allra viktigaste intäkter kommer från Storvretacupen. Turneringen, som är världens största i innebandy, lockar nästan 1000 lag och tusentals spelare runt jul och nyår varje år. Det har också blivit en viktig intäktskälla för Storvreta IBK som efter fjolårets turnering kunde redovisa en vinst med ca 3,5 miljoner kronor.

Förra året omsatte turneringen närmare 11,5 miljoner, vilket är mer än hälften av Storvreta IBK:s totala omsättning om 21 miljoner. Resultatet av att klubben i år tvingades ställa in Storvretacupen kan därmed få förödande konsekvenser. 

– Det är en katastrof för oss att Storvretacupen inte blir av i år. Inte bara ekonomiskt. I förra årets turnering deltog 843 lag. Bara i vår förening har vi drygt 600-700 ungdomar som hade sett fram emot årets turnering, säger en uppgiven Ededahl.

Även staden Uppsala drabbas hårt ekonomiskt av att turneringen är inställd. Med turneringen inställd beräknas Uppsala förlora omkring 55 miljoner, enligt Ededahl.
Vanligtvis under Storvretacupen fylls stadens hotell av föräldrar och vänner samtidigt som spelare och ledare installerar sig i skolor runt om i staden. Det handlar om närmare 13 000 spelare och cirka 35 000 personer totalt som befinner sig i staden under tre dagar. 

“Det är världens största innebandycup och att den ställs in påverkar inte bara oss som klubb utan hela näringslivet i Uppsala”

Den 23 november påbörjades utbetalningen av regeringens krisstöd för årets tredje kvartal. Perioden sträcker sig över de sommarmånader där Storvreta inte har så mycket verksamhet. Trots det har klubben gjort en ansökan om ett mindre stöd samtidigt som förväntningarna är stora inför ett kommande stöd för årets sista kvartal – då Storvretacupen skulle genomföras.

– Det intressanta för oss är årets sista kvartal där Storvretacupen hade legat. Det är där vi kommer förlora en stor del av våra intäkter och kommer därför vara i behov ett stort stöd för den perioden, säger han.

Det är tydligt att idrotten och elitklubbar som Storvreta IBK offrar allt för att hjälpa till att bekämpa smittspridningen i Sverige. Men, det kan också vara på bekostnad av deras egen verksamhet. Så länge inte staten kan täcka upp deras förluster.

– Utan ekonomiskt stöd blir det svårt för vår elitverksamhet att överleva. Vi är i stort behov av hjälp för att täcka upp för de intäkter vi går miste om. Sen får vi hoppas att innebandyförbundet svarar på vår förfrågan snart så vi får klart för oss vilka krav det är som gäller för att vi ska få behålla vår elitlicens, avslutar Ededahl. 

LÄS ÄVEN: Senaste nytt om Covid-19 – så påverkas idrotten i Sverige

“Idrottens kamp mot Covid-19” är en artikelserie av Solidsport News.
Vet du en annan klubb eller förening som är hårt utsatt?
Tipsa oss på redaktionen@solidsport.com