Regeringen stöttar idrotten med 500 miljoner kronor meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Foto: Bildbyrån

Regeringen kliver in och stöttar idrotten under coronakrisen. Under fredagen presenterades ett nytt krisstöd till idrotten på på 500 miljoner kronor. Nu är det upp till Riksidrottsförbundet att fördela pengarna.
– Vi ska försöka tänka ut bästa möjliga sätt att fördela ut det här, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT.

Tidigare veckan rapporterade Riksidrottsförbundet att föreningar runt om i landet kommer förlora minst 500 miljoner kronor, enligt deras första analys.

LÄS ÄVEN: ”Föreningarna förlorar minst 500 miljoner”

Nu har Regeringen bestämt sig för att gå in och stötta idrotten ekonomiskt. Totalt presenterades ett nytt krispaket på en miljard kronor för kultur- och idrottslivet under fredagen.

Ett belopp som delas lika mellan idrotten och kulturen, meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L).

– Det är också överenskommet att det ska tilldelas till de som har förlorat intäkter till följd av det som nu är. Det kan föreningar som arrangerar idrottsevenemang, det kan vara större cuper och motionslopp, det kan vara matcher som försvinner och elitsatsningar som inte kan genomföras, säger Nylander till SVT.

Riksidrottsförbundet kommer fördela pengarna

Nu är det upp till Riksidrottsförbundet att bestämma exakt hur pengarna ska fördelas.

LÄS ÄVEN: ”Vi lever på cupen hela året”

– Jag tycker det känns skönt att det var en förhållandevis snabb reaktion på den framställan som vi lämnade in för några dagar sen. Det värdesätter vi och vi värdesätter förtroendet för idrotten och ska försöka tänka ut bästa möjliga sätt att fördela ut det här, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.