IBK Tygriket 99 skriver ett öppet brev till beslutsfattarna gällande nuvarande restriktioner. Foto: Bildbyrån

All ungdomsidrott i Sverige är satt på paus och så även all träningsverksamhet. Det efter att regeringen och Folkhälsomyndigheten infört hårdare restriktioner för att stoppa smittspridningen av Covid-19. Något som samtidigt kan få allvarliga konskvenser för svenskt föreningsliv och alla barn- och ungdomar som idrottar, menar IBK Tygriket 99.
– Vi ber er att sluta spela rysk roulette med framtiden för Sveriges föreningsliv, skriver styrelsen i en insändare till Solidsport News.

Det här är en insändare, åsikterna är skribentens!

INSÄNDARE. Vi vill börja med att säga att vi verkligen förstår att ALLA i vårt land måste ta sitt ansvar i den här extrema situationen som vi befinner oss i på grund av Covid-19.

För sjukvårdens skull, för alla som hör till riskgrupper av olika slag, för samhällets skull och för framtidens skull. Vi vill även rikta ett stort tack till all fantastisk sjukvårdspersonal som utför ett enastående arbete dag ut och dag in.

Men, styrelsen i IBK Tygriket 99 har en undran. Den riktar sig till er som bestämde er för att ta bort möjligheten för våra ungdomar och unga vuxna över 15 år att träna någon form av lagsport. Vi undrar om ni tänkte efter en extra gång före ni tog det beslutet?

“Vi räddar ungdomar från psykisk och fysisk ohälsa”

Har ni tänkt på hur snabbt det går när ungdomar tappar ett intresse? Har ni tänkt på vad dessa ungdomar ska göra istället för att ägna sig åt träning, hälsa och välmående många timmar varje vecka? Har ni tänkt på hur deras motståndskraft och immunförsvar mot Covid-19 kommer påverkas av att inte få träna? Vad finns det för plan B?

Det finns oräkneliga föreningar i vårt land som varje dag kämpar hårt för att så många ungdomar som möjligt ska få utöva sin idrott så länge som möjligt med målet att öka ungdomars hälsa och välmående både fysiskt och psykiskt.

Ideella krafter i samhället räddar fler ungdomar från att drabbas av psykisk och fysisk ohälsa än vad alla stödpaket från regeringen någonsin har gjort eller komma att göra. Idag blir allt fler ungdomar stillasittande och allt fler drabbas av ohälsa i vår stressade värld, vilket alla föreningar kämpar hårt för att motverka.

“Vi vet vad flera av våra ungdomar kommer göra istället för att gå ut själva i löparspåren i mörker och regn. De kommer åka hem till varandra och spela tv:spel, sitta nära varandra i soffan, öppna några burkar Nocco och mysa till det”

Är det helg kommer det förmodligen dyka upp en och annan hemmafest med en härlig blandning av människor som man aldrig har träffat förut. Är det så vi vill att våra unga ska leva sina liv istället för att träna flera dagar i veckan, ALLTID med samma lagkamrater och tränare som kan hålla koll på avstånd, vattenflaskor, omklädningsrum och om någon verkar lite krasslig? IBK Tygriket 99 menar att ett idrottslag, precis som en skolklass, bör ses som ett kluster.

“Beslutet kommer få stora och allvarliga konsekvenser”

Vilka studier visar att det är lagsportsutövande ungdomar mellan 15 – 20 år som är de stora spridarna av Covid-19? Vilka utbrott av Covid-19 kan härledas till inomhusträningar av ungdomslag? På vilka grunder togs det här beslutet?

Att ta ett beslut som säger att nästan inga ungdomar eller unga vuxna över 15 år får fortsätta med sin lagidrott, dessutom med stor ovisshet om när det kan tänkas bli tillåtet igen, menar IBK Tygriket 99 är att ta ett beslut som riskerar att få stora, allvarliga, långsiktiga och oerhört negativa konsekvenser både för enskilda individer men även för samhället i stort.

Vi menar att det här beslutet:

  • Tydligt visar att våra ungdomars fysiska och psykiska hälsa inte kommer särskilt högt upp på agendan
  • Sätter hälsan på spel hos många människor för en lång tid framöver
  • Riskerar att ge konsekvenser i samhället som drabbar många människor och rubbar vår samhällsstruktur på ett negativt sätt
  • Kommer få ungdomar att tappa sitt idrottsintresse
  • Kommer öka antalet människor som ingår i riskgrupper NÄSTA gång världen drabbas av en pandemi
  • Kommer tvinga ett antal föreningar att lägga ner sin viktiga verksamhet
  • är oerhört respektlöst gentemot våra ungdomar

IBK Tygriket 99 vågar mena att de sammanlagda konsekvenserna av det här beslutet riskerar att drabba vårt samhälle minst lika illa som Covid-19 någonsin kommer göra.

“Sluta spela roulette med föreningslivet”

Vår vädjan till er som har tagit det här beslutet är:

  • Tänk på vad det är vi vill ha kvar när den andra vågen av Covid-19 har sköljt färdigt över oss.
  • Tänk på hur stora våra riskgrupper kommer vara nästa gång världen drabbas av en pandemi.
  • Tänk på alla ungdomar som sitter hemma och LÄNGTAR efter att få träna och ta ansvar för sin hälsa för att bättre klara av en eventuell infektion

Vi ber er att sluta spela rysk roulette med framtiden för Sveriges föreningsliv där det är våra ungdomar som står för insatsen.

Tänk efter ett varv till vad det är ni vill ha:

Vill ni ha ännu mer fysisk och psykisk ohälsa bland våra ungdomar eller är det ett levande föreningsliv som får fortsätta att ge våra barn och ungdomar möjligheter till EN GOD HÄLSA?

Nästa år kan det nämligen vara försent.

Med hopp om att snart få ett nytt, förnuftigt, sunt, smart, hälsosamt och långsiktigt beslut.

Styrelsen IBK Tygriket 99

Hela artikelserien “Idrottens kamp mot Covid-19”:

1. Storvreta om mardrömsåret: “Utan stöd blir det svårt att överleva”
2. Lugi fruktar stort ungdomstapp för idrotten: “Måste tas på största allvar”
3. INSÄNDARE: “Sluta spela roulette med svenskt föreningsliv”
4. Publiceras 11 december.
5. Publiceras 14 december.

6. Publiceras 18 december.
7. Publiceras 25 december.