Utan Lundaspelen går LUGI miste om drygt nio miljoner av klubbens totala omsättning om cirka 25 miljoner. Foto: Bildbyrån

Idrotten har alltid- och kommer alltid att vara en viktig del av ett fungerande samhälle. Med en fortsatt oviss framtid är det allt fler som ställer sig frågan, vad kommer hända med svensk idrott? En person som är orolig är LUGI Handbolls klubbchef Patrik Bengtsson.
– Jag tror vi kommer se ett stort tapp i idrotten, säger han till Solidsport News.

IDROTTENS KAMP MOT COVID-19. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson uttryckte för några veckor sedan en oro för svensk idrotts framtid. När barn- och ungdomar inte får träna ökar risken att de inte hittar tillbaka till idrotten igen. En oro som delas av LUGI Handbolls klubbchef Patrik Bengtsson.

– Jag tror vi kan få se ett stort tapp i idrotten. Om vi inte uppmärksammar den problematiken som är just nu och tar den på största allvar. Ungdomarna kommer hitta andra intressen och utövare kommer därför droppa av, säger en bekymrad Patrik Bengtsson till Solidsport News.

– Vi ser ju vad idrotten bidrar med. Idrotten tar hand om ungdomar idag och fostrar dem på bästa sätt för att bli goda medborgare som kommer bidra till samhället när de kommer ut i näringslivet och blir vuxna, säger han. 

Vad som händer med ungdomsidrotten i framtiden återstår att se. Men att de viktiga blir att hitta nya lösningar till att motivera ungdomar att komma tillbaka och fortsätta med idrotten efter pandemin, menar Bengtsson. 

– Det är ungdomarna vi värnar om, de är hela klubbens DNA. Ledarna (i LUGI) är otroligt kreativa och försöker hitta och skapa motivation för spelarna. Det är något jag tror kommer krävas i alla föreningar, säger Patrik Bengtsson.

Tuffa beslutet: “Påverkar oss väldigt mycket”

Under ett digitalt kvällsmöte i mitten av oktober tog LUGI Handboll ett beslut man länge hoppats slippa ta. I samband med regeringens nya restriktioner fanns det inga frågetecken, Lundaspelen 2020 skulle ställas in. Det gör att klubben går miste om en viktig intäktskälla. Något klubben  däremot varit förberedda på under en längre tid.

– På mötet var det tufft, det är klart att det påverkar oss väldigt mycket att behöva ställa in Lundaspelen. Men vi har varit förberedda på att detta skulle kunna ske sedan i mars. Därför vidtog vi alla nödvändiga åtgärder vi kunde redan då, säger Patrik Bengtsson.

Mellan jul- och nyår samlas drygt 700 lag, med spelare i åldrarna 8-19, i Lund för att delta i den världskända handbollsturneringen Lundaspelen. Men i och med den rådande pandemin tvingades klubben att ställa in turneringen. 

– Det fanns inget sätt att genomföra Lundaspelen på ett önskvärt sätt. Därför får vi ta sikte på Lundaspelen 2021 och försöka göra det till århundradets handbollsfest. Den ska bli större än någonsin, säger Patrik Bengtsson.

Ett tapp på drygt 30 procent

Utan Lundaspelen går LUGI miste om drygt nio miljoner av klubbens totala omsättning om cirka 25 miljoner. Ett stort ekonomiskt avbräck i de tuffa tider som klubben, likt många andra, befinner sig i just nu. Men det sätter inte LUGI i någon direkt fara. Däremot behöver man tänka om när det gäller både kortsiktiga- och långsiktiga mål. 

– Ekonomin styr inte alltid vad vi ska göra, men det avgör i vilken takt vi kan göra saker och ting. De mål vi satt för 2021 och långsiktiga mål kommer vi få skjuta på. Sen får vi se om vårt hus just för stunden och titta mer kortsiktigt för att ta oss igenom pandemin. Titta långsiktigt får vi göra när vi tagit oss igenom situationen, säger Patrik Bengtsson. 

En ny sorts utmaning: “Vänder, vrider och lyfter på alla stenar”

Har ni tagit del av regeringens krisstöd?

– Ja det har vi. Förra veckan tog vi del av krisstödet för årets tredje kvartal och fjärde kvartal utifrån att vi är en elitförening.

Lundaspelen genererar omkring tre-fyra miljoner varje år till LUGI. Med turneringen inställd har klubben därför ansökt om ekonomiskt stöd för de uteblivna intäkterna. Och när Riksidrottsförbundet i slutet av november började betala ut stöd fick Lugi drygt 50 procent av de uteblivna intäkterna i stöd. Trots att Lundaspelen spelas under årets fjärde kvartal har Lugi alltså redan fått stöd för turneringen. 

– För Lundaspelen blev det en speciell ansökan. Man har lyft ut Lundaspelen som en separat ansökning till Riksidrottsförbundet för det är en nationell angelägenhet. 

LÄS ÄVEN: Storvreta om mardrömsåret: “Utan stöd blir det svårt att överleva”

Är du nöjd?

– Jag är nöjd utifrån det arbete som gjorts. Svensk Elithandboll och Svenska Handbollförbundet har gjort ett fantastiskt arbete för att få in så mycket pengar som möjligt. Stödet täcker såklart inte hela förlusten. Förlorar man 100 kronor vill man ju ha 100 kronor i stöd, men så fungerar det inte.

Hur är det att vara klubbchef under den pågående pandemin? 

– Det är roligt i form av utmanande. Det krävs att man vänder och vrider på allt för att hitta lösningar. Det är klart att det är en tuff situation. Man måste verkligen ta hänsyn till hela föreningens verksamhet, säger Patrik Bengtsson. 

Klubbchefens hyllning: “En enda stor familj”

Att svensk idrott har påverkats hårt av alla restriktioner känner alla till. Med publikförbud, tomma läktare, inställda matcher och träningar drabbas en stor del av Sveriges befolkning. Men i den största krisen växer den största kreativiteten fram.

I dessa tuffa tider har framför allt svensk handbolls gemenskap växt ännu mer enligt Bengtsson. Även i pandemitider finns ingen rivalitet, alla strävar efter samma mål – att idrotten ska överleva och att handbollen ska växa sig starkare. 

– Vi pratar absolut mycket inom handbollsvärlden, vi är en enda stor familj. Det är det härliga med handbollen, säger Patrik Bengtsson med glädje i rösten. 

Den samhällssituation vi befinner i oss just nu är väldigt oklar. Ingen vet hur framtiden ser ut. Det gör att kommunikation och samtal mellan klubbar, idrottsförbund och regering blir extra viktig. Hur ska idrotten, och framförallt handbollen ta sig framåt? Det förs hela tiden täta diskussioner mellan klubbarna berättar Bengtsson. 

– Det är en öppen dialog mellan klubbarna, vi ser varandra som kollegor utanför planen. På planen slåss vi om segern, men utanför, efter och innan är vi ett och samma. Vi vill att handboll ska bli största sporten i Sverige då måste vi jobba tillsammans, säger han.

Hela artikelserien “Idrottens kamp mot Covid-19”:

1. Storvreta om mardrömsåret: “Utan stöd blir det svårt att överleva”
2. Lugi fruktar stort ungdomstapp för idrotten: “Måste tas på största allvar”
3. INSÄNDARE: “Sluta spela roulette med svenskt föreningsliv”
4. Publiceras 11 december.
5. Publiceras 14 december.
6. Publiceras 18 december.
7. Publiceras 25 december.

“Idrottens kamp mot Covid-19” är en artikelserie av Solidsport News.
Vet du en annan klubb eller förening som är hårt utsatt?
Tipsa oss på redaktionen@solidsport.com