Utökat stöd till idrotten. Träning i Taekwondo.
Stödet ska hjälpa idrottsföreningar att överleva och bidra till att en jämställd och jämlik idrottsverksamhet startar upp. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån.

Regeringen vill fortsätta mildra konsekvenserna av covid-19 och därför skjuta till ännu mer bidrag till idrotten. Det nya förslaget rör sig om totalt 600 miljoner kronor till svensk idrott.
– Vi vet att inte minst barn och unga har slutat idrotta, eller kanske tagit en paus, och är sugna på att komma i gång igen när det finns bättre möjligheter, säger Amanda Lind (MP), kultur och idrottsminister.

Det nya förslaget från regeringen är att stötta idrotten med 600 miljoner kronor. Detta för att mildra konsekvenserna av pandemin. Fokus kommer att ligga på barn och unga för att få dem att komma tillbaka till sina träningar.

– Vi behöver göra gemensamma insatser, dels för att få tillbaka barn och unga som lämnat idrottsrörelsen men också för att nå ut till nya grupper, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister.

“Barn, ungdom och överlevnad”

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet tycker att fokus på barn och ungdomar är mer än rätt.

– Det är helt naturligt att man satsar på det i första hand. Det handlar om “barn, ungdom och överlevnad”. Det gäller att återrekrytera och sedan behålla de som nu har lämnat idrotten i en takt som är djupt oroande, säger han.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Centerpartiet och Liberalerna och kommer att presenteras för riksdagen i en extra ändringsbudget.

Regeringen har, i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, föreslagit 1,955 mdkr i kris- och stimulansstöd till idrotten under 2021.

Läs mer om kris- och stimulansstödet till idrotten.