I helgen körs premiären av årets SM i Rallycross.

I helgen körs premiären av årets SM i Rallycross – live på SBF Play. Två av förarna är Klara Andersson som tagit klivet upp till seniorklassen och Simon Claesson som efter fjolårssilvret nu jagar den ädlaste medaljen.
– Jag har bra känslor inför helgen och det ska bli jättekul att köra bil igen och en ny utmaning när jag ska mäta mig mot seniorerna, säger Klara Andersson

LIVE: SM i Rallycross livesänds under hela helgen på SBF Play.

Premiären av SM i Rallycross 2021 körs på VM-banan i Höljes. En banan som ofta höjs som en av världens bästa rallycrossbanor. Och både Andersson och Claesson håller med.

– Höljes är en fantastisk bana så det ska bli kul och är en ära att få köra där, säger Klara Andersson.

– Det är en av världens bästa banor, det är alltid roligt att komma till Höljes och köra. Det är lätt den häftigaste banan som jag har kört på. Det spelar ingen roll var du är på banan, det går alltid fort. Med tanke på att det går så fort överallt så kräver det mer av materialet och att bilen är rätt inställd, berättar Simon Claesson.

Tar steget upp – med rally i blodet

Mamma och pappa Andersson har också tävlat i rallycross. Även storasyster Magda som körde EM i Supercar. Det finns gott om erfarenheter i den Anderssonska motorsporthistoriken. 2020 var hon tvåa i JSM. Till årets säsong tar Klara Andersson steget upp i seniorklassen i 2150.

– Jag har bra känslor inför helgen och det ska bli jättekul att köra bil igen och en ny
utmaning när jag ska mäta mig mot seniorerna, säger Klara Andersson som kommer till start med samma bil som tjänstgjorde under förra säsongen.

– Vi har arbetat mycket med den under vintern och har nyligen kört ett par tester som känts bra. Vi har testat ut lite stötdämpare och arbetat med att få bilen rätt inställd till min körning. Jag känner att jag utvecklats och blivit starkare och med det förändrat en del i körningen. Så det gäller som alltid att få ut så mycket vi kan av mig och bilen tillsammans, berättar Andersson.

Från garaget till allvar: “Inte blivit så mycket bilkörning”

Att vintern är bilskruvandets årstid för rallycrossförarna är ingen nyhet. Precis som Klara har fjolårstvåan i 2400, Simon Claesson, ägnat mycket tid i garaget för att hitta rätt på sin bil inför SM-premiären i rallycross.

– Vi har försökt få till mer väghållning i bilen. Vi ligger efter lite i effekt så vi får jobba på väghållningen och min körning, säger Claesson som haft en hektisk vinter även arbetsmässigt.

– Ja, det har inte blivit så mycket bilkörning. Men vi har jobbat desto mer med bilen. Det är ny fjädring och sen har vi arbetat med viktbalanseringen, förklarar Claesson som har fokus på totalsegern.

– Det gick bra ifjol samtidigt vet jag att det är några nya förare som kommer. Det kommer bli kul men stenhårt. Men målet är alltid att vinna, säger Simon Claesson.

Hela tävlingen livesänds på SBF Play

Två silvermedaljörer som nu står redo för en ny säsong av rallycross. En säsong som i år bjuder på sju deltävlingar med premiärens dubbeltävling i Höljes, därefter väntar nedslag i Piteå och Västerås, även där dubbeltävlingar innan finalen i Arvika. Allt kan ses live på SBFplay.se

– Målsättningen är att alltid ge det yttersta, det gör jag alltid och sen att ha roligt och njuta av att köra bil. Sen siktar jag så klart på att få ge seniorerna en match, avslutar Klara Andersson.

SM i Rallycross avgör deltävling ett under fredagen och kör deltävling tvås tre första kval under lördag med kval fyra, semifinaler och finaler på söndag. Utöver det kör RallyX deltävling tre och fyra, med start redan på torsdagen.

Allt ser du med svenska kommentatorer på SBFplay.se
Här finns helgens samtliga sändningar samlade.