Förlängda restriktioner fortsätter att påverka idrotten negativt. Foto: AdobeStock

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen fortsätter att förlänga restriktionerna fram till den 3e maj. Det innebär att regeringens planerade lättnader om publikantal kommer att få vänta.

– Regler som gäller idag sätter stopp för exempelvis en seglingstävling med fler än åtta deltagare – trots att varje deltagare sitter i sin egen båt och har hela havet som sin arena. Det här måste ges en lösning, säger Björn Eriksson ordförande på Riksidrottsförbundet.

Under 2020 och fram till dagsläget 2021 har regeringen uttalat sig om hur viktig idrotten är för att alla ska må bra, både psykiskt och fysiskt och oavsett ålder eller ambitionsnivå. Arbetet som ideella träningsledare gör är avgörande för att barn och ungdomar ska fortsätta idrotta. Men idrottens verksamhet fortsätter att drabbas ekonomiskt. Än så länge har idrottsrörelsen inte fått några besked från regeringen gällande ekonomiskt stöd för 2021.

– Det är oacceptabelt att begära mer och mer av idrottsrörelsen men inte kompensera oss eller ge oss omstartsstöd för att klara av att ta oss igenom de långtgående konsekvenser som pandemin innebär. Idrottsföreningarna behöver veta att stöd kommer, säger Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet.

Förlängda restriktioner som FHM föreslagit ska gälla fram till den 3e maj

  • Publikantalet fortsätter att vara max 8 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, såsom idrottsevenemang med publik enligt pandemilagen. Särskilda begränsningar finns för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten.
  • För de som är födda 2001 och tidigare gäller om möjligt utomhus.
  • Idrottsrörelsen bör avstå helt från att anordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott. Detta gäller alla åldersgrupper.

Här kan du läsa mer om hur idrottsledare varnar för att ungdomar slutar idrotta.