Svenska Fotbollförbundet presenterar nya riktlinjer. Foto: Bildbyrån

Träningsmatcher och träningar kan fortsätta genomföras. Det är Svenska Fotbollförbundets (SvFF) senaste besked, utifrån Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste riktlinjer. 

Först var informationen att alla matcher och tävlingar skulle flyttas fram eller ställas in. Sedan kom Folkhälsomyndigheten med ett tydliggörande gällande myndighetens senaste rekommendationer, under torsdagens presskonferens.

– Idrotten bör titta på de här råden och se till att rätta in aktiviteterna utefter det. Det är då viktigt tänka på att inte ha för mycket närkontakter, vara utomhus så mycket som möjligt och tänka på att inte vara mer än 50 personer i samma omgivning, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten, under pressträffen.

Ett tydliggörande som Stockholms Fotbollförbund riktade stark kritik mot, i en intervju med Solidsport News.

– Med tanke på det som skedde igår hade vi förväntat oss ett rejält förtydligande idag. Men vi tycker snarare att allt blev ännu mer otydligt efter dagens presskonferens, säger StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg till Solidsport News.

SvFF: “Träningsmatcher och träningar kan genomföras”

Under fredagen kom sedan nya riktlinjer från Svenska Fotbollförbundet, utifrån förtydligandet av Folkhälsomyndigheten. Förbundets besked var då att träningsverksamhet och träningsmatcher kan fortsätta genomföras.

“SvFF konstaterar att myndigheten (Folkhälsomyndigheten) återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara” skriver SvFF i ett pressmeddelande.

Även Stockholms Fotbollförbund (StFF) går ut med samma riktlinjer på sin hemsida och uppmanar till fortsatt träningsverksamhet.

“Sedvanlig fotbollsträningsverksamhet bör, utifrån vad varje förening själv bestämmer, tills vidare kunna genomföras som planerat och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott”  skriver StFF.

Både SvFF och StFF beslut står i motsats till det Riksidrottsförbundet kommunicerade under torsdagen, att träningsmatcher ej ska genomföras.

– Jag har svårt att se att det är så många idrotter som kommer att kunna fortsätta genomföra träningsmatcher med hänsyn till de allmänna råden “undvik närkontakt mellan idrottsutövare” och “undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande”, sa Björn Eriksson, ordförande RF, i ett pressmeddelande.

MER NYHETER OM #COVID19

Vätternrundan ställs in: ”Extremt tufft beslut”
StFF:s skarpa kritik: “Känns ännu mer otydligt”
FHM: ”Det går att spela mindre lokala matcher”
Tegnell om Gothia Cup: ”Oddsen är små”
Tegnell: ”Vi kommer komma med en rättelse”
Lundh: ”Ett möjligt dråpslag för elitklubbarna”
Nya riktlinjer från FHM – stoppar tävlingar och matcher
VM-drömmen ställdes in – nu handlar hon åt äldre