Folkhälsomyndigheten (FHM) utlovade ett förtydligande över myndighetens senaste rekommendationer för idrottens tränings- och tävlingsverksamhet. Nu riktar Stockholms Fotbollförbund (StFF) skarp kritik mot myndigheten.
– Jag kan erkänna att jag är väldigt besviken just nu, säger Andrea Möllerberg, distriktschef, till Solidsport News.

Ställa in eller flytta fram alla matcher och tävlingar. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under onsdagen. Ett beslut som chockade stora delar av idrottssverige.

Men sedan dök en del frågetecken upp kring myndighetens information, vilket framför allt fick Stockholms Fotbollförbund (StFF) att efterfråga ett förtydligande över vad som faktiskt gällde. Något som i sin tur ledde till att Folkhälsomyndigheten gjorde ett tillägg under torsdagens presskonferens. 

– Idrotten bör titta på de här råden och se till att rätta in aktiviteterna utefter det. Det är då viktigt tänka på att inte ha för mycket närkontakter, vara utomhus så mycket som möjligt och tänka på att inte vara mer än 50 personer i samma omgivning, sa FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell under presskonferensen.

Men något mer förtydligande än så kom inte – och nu riktar StFF skarp kritik mot myndigheten.

– Med tanke på det som skedde igår hade vi förväntat oss ett rejält förtydligande idag. Men vi tycker snarare att allt blev ännu mer otydligt efter dagens presskonferens, säger StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg till Solidsport News.

“Får vi spela eller inte?”

Möllerberg är kritisk till flera aspekter av Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer för idrottens tävlingsverksamhet. Framför allt saknar hon en tydlighet över vilka sporter som har möjlighet att fortsätta spela matcher.

– Vi på StFF har tidigare haft väldigt bra diskussioner och analyser kring tidigare restriktioner och rekommendationer men efter det här var det väldigt svårt för oss att dra några slutsatser. Får vi spela matcher eller inte?

Det hon syftar på är framför allt är rekommendationerna kring fysisk kontakt.
Så sent som igår uttryckte FHM:s generaldirektör Johan Carlsson och statsepidemiologen Anders Tegnell att fysisk kontakt var okej under match-sammanhang. 

Ja, så tolkar vi det vi har skrivit. Vi tycker att det är jätteviktigt att det här fortsätter, sa Tegnell då i en intervju med SVT.

“Vi vill slippa göra egna tolkningar”


Samtidigt lyfter myndigheten fram motsatsen som en av rekommendationerna som måste uppfyllas om en tävling eller match ska få genomföras, alltså att fysisk kontakt ska undvikas. Och just det ställer sig Möllerberg väldigt frågande till.

– För oss hade det varit skönt att ha en myndighet att luta sig mot i läget som har uppstått, för att slippa behöva göra egna tolkningar. Vi vill verkligen spela fotboll, men vi vill inte behöva krypa under regler eller hitta luckor och egna tolkningar. Ett ja eller nej av Folkhälsomyndigheten hade varit skönt i det här läget, säger hon.

En annan aspekt hon är kritisk till är FHM:s rekommendation att endast tillåta träningsmatcher.

– Jag kan verkligen inte se hur det skiljer sig mot en vanlig tävlingsmatch, så länge en arrangör förhåller sig till förbudet om max 50 sammankommande personer. Skulle det vara mindre fysisk kontakt under en träningsmatch? Är det mindre risk för smittspridning? Det framgår inte riktigt.

Hon fortsätter:

– Antingen spelar man matcher eller inte. Jag kan inte se skillnaden mellan träningsmatch och tävlingsmatch.

Det är tydligt att frustrationen är stor hos StFF:s distriktschef.

– Jag kan erkänna att jag är väldigt besviken just nu. Just nu har Folkhälsomyndigheten målat in sig i hörn med sina restriktioner eftersom vi inte praktiskt kan tolka dem. Vi gör allt vi kan för att förstå, men deras information ger olika besked beroende på var du läser. Det är väldigt problematiskt.

Till följd av dagens information väljer Stockholms Fotbollförbund att stå fast vi det beslutet som kommunicerades ut under tordagsmorgonen. Det innebär att helgens seriespel på cirka 200 matcher ställs in samtidigt som ett nytt beslut om framtiden kommer meddelas på måndag den 6 april.

– Det vi bestämde imorse står fast. 

Riksidrottsförbundet har samtidigt gått ut och stöttat FHM:s senaste rekommendationer och uppmanar nu alla Specialidrottsförbund att bestämma över hur respektive verksamhet ska hanteras, utifrån de nya rekommendationerna.

– Idrottsföreningar och specialidrottsförbund har ansvar att besluta om sin verksamhet och jag vet att det i hela idrottsrörelsen har tagits kloka beslut med fokus på ansvar, att bidra till att rädda sjukvården och minska smittspridningen. Det gör mig stolt. Självklart ska vi nu följa de förtydliganden som Folkhälsomyndigheten ger, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Något som Möllerberg också riktar viss kritik mot:

– Även där saknar jag en tydlighet. Ska vi spela matcher eller inte? Just nu kan varken Folkhälsomyndigheten eller Riksidrottsförbundet förklara det för oss på det tydligt sätt, så nu är det upp till varje förbund att försöka tolka detta och göra det bästa av situationen, avslutar hon bestämt. 

MER NYHETER OM #COVID19

FHM: ”Det går att spela mindre lokala matcher”
Tegnell om Gothia Cup: ”Oddsen är små”
Tegnell: ”Vi kommer komma med en rättelse”
Lundh: ”Ett möjligt dråpslag för elitklubbarna”
Nya riktlinjer från FHM – stoppar tävlingar och matcher
VM-drömmen ställdes in – nu handlar hon åt äldre