Folkhälsomyndigheten (FHM) gick igår ut och rekommendera att alla matcher och tävlingar bör ställas in. Något som först verkade tydligt, men som sedan skapade frågetecken i idrottssverige. Nu har myndigheten förtydligat sitt beslut.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten var först tydligt; ställ in eller flytta fram alla matcher och tävlingar.

Sedan spred sig frågetecken i idrottssverige.
Något som bland annat fick Stockholms Fotbollförbund att kontakta myndigheten självmant och sedan uppdatera sina riktlinjer för kommande tävlingsverksamhet.

”Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in… däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.”, skrev StFF på sin hemsida.

“Viktigt att ungdomar kan utöva sin idrott”

Under torsdagens presskonferens kom Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnell med ett förtydligande om vad som egentligen gäller.

– När det gäller idrottsrörelsen så uppkom en del mindre missförstånd om exakt hur drastiskt man skulle tolka det här. Den här gränsen på 50 personer finns där men vi tycker fortfarande det är väldigt viktigt att framförallt ungdomar kan utöva sin idrott, kan vara utomhus och kan vara fysiskt aktiva, berättade Tegnell.

“Undvik resande mellan olika delar i landet”

Idrotten kan med andra ord fortsatt fortgå enligt Tegnell, men bör ske under ännu mer kontrollerade former.

– Idrotten bör titta på de här råden och se till att rätta in aktiviteterna utefter det. Det är då viktigt tänka på att inte ha för mycket närkontakter, vara utomhus så mycket som möjligt och tänka på att inte vara mer än 50 personer i samma omgivning.

FHM har också haft en dialog med Riksidrottsförbundet (RF) för att förtydliga vad som gäller.

– RF är nog på att i ganska stor utsträckning skjuta upp tävlingsmatcher som ligger i olika former av serier och cuper och liknande. Det betyder inte att man inte kan ha mindre lokala matcher och tävlingar när man håller sig till de övriga begränsningar. Framför allt får det inte innebära en massa resande mellan olika delar av landet.

MER NYHETER OM #COVID19

Tegnell om Gothia Cup: ”Oddsen är små”
Tegnell: ”Vi kommer komma med en rättelse”
Lundh: ”Ett möjligt dråpslag för elitklubbarna”
Nya riktlinjer från FHM – stoppar tävlingar och matcher
VM-drömmen ställdes in – nu handlar hon åt äldre
Helsingborg i djup kris: ”Elitlicensen är rökt”
RF: 500 miljoner räcker inte – om krisen fortsätter
Hockeyettan: ”Klubbarna har förlorat 40 miljoner”