Olof Lundh. Foto: Bildbyrån

Alla matcher och tävlingar ska stoppas eller flyttas fram. Det är Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer. Något som kan slå hårt mot landets fotbollsklubbar.
– Det här beskedet var knappast vad klubbarna behövde i ett redan oerhört pressat läge, säger fotbollsexperten Olof Lundh till Fotbollskanalen.

Idrotten fortsätter kämpa i kraftig motvind på grund av coronaviruset. Under onsdagen kom nästa käftsmäll.
Då meddelade Folkhälsomyndigheten att samtliga matcher och tävlingar bör ställas in eller skjutas fram tills vidare.

“Ett totalstopp för alla matcher”

En idrott som då drabbas hårt är fotbollen där bland annat seriespel och S:t Eriks-Cupen skulle starta till helgen.

– Det går inte att tolka som annat än ett totalt stopp för alla typer av fotbollsmatcher, för ungdomar såväl som för seniorer och både bredd och elit, och även ett slag mot träningspass även om man kan träna utan närkontakt. Det slår givetvis mot en del distrikt och föreningen som velat dra i gång serieverksamheten då man inte lockar större publikmassor, säger fotbollsexperten Olof Lundh till Fotbollskanalen.

“Ett möjligt dråpslag”

Lundh tror även att beskedet kommer drabba flera elitklubbar och att den redan försenade premiären av Allsvenskan i början av juni kan vara i fara.

– Allt hänger på hur länge dessa rekommendationer gäller. Om det blir en månad eller längre är det ett möjligt dråpslag mot elitklubbarna på dam- och herrsidan. De kan knappast spela cupmatcher i slutet av maj och inleda seriespel i juni utan träningsmatcher. Det här beskedet var knappast vad klubbarna behövde i ett redan oerhört pressat läge.

MER NYHETER OM #COVID19

Nya riktlinjer från FHM – stoppar tävlingar och matcher
VM-drömmen ställdes in – nu handlar hon åt äldre
Föreningar får stöd för anpassningar under coronakrisen
Helsingborg i djup kris: ”Elitlicensen är rökt”
RF: 500 miljoner räcker inte – om krisen fortsätter
Hockeyettan: ”Klubbarna har förlorat 40 miljoner”