Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten kommer med en rättelse under torsdagen. Foto: Bildbyrån

Skjut upp alla matcher och cuper. Det var beskedet från Folkhälsomyndigheten under onsdagens pressträff. Sedan dök det upp oklarheter och nu väntas myndigheten komma med ett klargörande under torsdagen.
– Vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten var först tydligt; ställ in eller flytta fram alla matcher och tävlingar.

Något som fick Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att snabbt haka på.

– Det är förstås tråkigt att idrottens tävlingsverksamhet skjuts upp men det är viktigare att minska smittspridningen och rädda sjukvården från överbelastning än att vi får tävla, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet

Ett förtydligande kommer

Svenska fotbollförbundet hakade i sin tur på och lade till följande ”skarpa rekommendation” i sina riktlinjer för verksamhet under corona.

Svenska fotbollförbundet gick sedan snabbt ut med nya och skarpa riktlinjer för sin tävlingsverksamhet.

”…idrottsföreningar bör hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.”

Men sedan kom en vändning.
Stockholms Fotbollförbund (StFF) valde själva att ringa upp FHM:s generaldirektör Johan Carlson för att få ett förtydligande. Då sa han helt plötsligt att man kunde fortsätta sin verksamhet.

”Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in… däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.”, skriver StFF på sin hemsida.

FHM: Kommer en rättelse idag

Därmed uppstod oklarheter kring myndighetens nya rekommendationer, vilket fick SVT att ringa upp statsepidemiolog Anders Tegnell för att ta reda på vad som egentligen gäller.

Tegnell förklarar då att förtydligande kommer komma under torsdagen.

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT.

SVT: Då kommer cuper och träningsmatcher att kunna avgöras?

– Ja, så länge det är få åskådare och man kan fixa bitarna runtom. Om det finns tillgänglig handtvätt och man inte tränger in spelarna i något utrymme.

Så närkontakt under spel är okej?

– Ja, så tolkar vi det vi har skrivit. Vi tycker att det är jätteviktigt att det här fortsätter.

Även Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet inväntar nu ett förtydligandet.

– Beskedet idag var inga matcher, men om de tar ett nytt besked så får vi ju pröva det. De är medicinmän och inte jag. Om de ska komma med ett förtydligande så tyder det på att de har formulerat sig på ett sätt som att alla har trott att de inte vill ha några matcher, säger han till SVT Sport.