Svenska Basketbollförbundet var först ut med att stänga ner säsongen på grund coronavirusets framfart. För Solidsport News berättar Johannes Wohlert, kommunikationsansvarig, om beslutet och hur det påverkat svensk basket.
– Det är nu vi inser hur mycket idrotten faktiskt betyder, säger han.

Grundserien ställs in. Inget slutspel kommer spelas. All tävlingsverksamhet avbryts. Luleå och Borås är svenska mästare. Det var beskeden som Svenska Basketbollförbundet meddelade den 12 mars.

Se intervjun med Johannes Wohlert.

– Det var väldigt tuffa dagar, man hann knappt hunnit tänka så mycket. Vi stängde först ner all förbundsverksamhet och sedan gick vi ut till alla distrikten och rekommenderade dem att göra samma sak. Sedan dess har det varit fullt upp, inte minst när det gäller vår kommunikation utåt, säger Johannes Wohlert, kommunikationsansvarig, till Solidsport News.

LÄS ÄVEN: Här är förbundens beslut under coronakrisen

Basketförbundet var då först ut av alla förbund att stänga ner säsongen.
Ett beslut som stöttades av alla elitklubbar, menar Wohlert.

– Alla berörda föreningar i våra högstaligor stod bakom det här och har därefter också tagit ansvar för beslutet. Det var ett av skälen till att allt gick så fort.

Klubbarna runt om i landet har enligt honom också visat stöd för beslutet samtidigt som många klubbar kommer drabbas hårt ekonomiskt.

– Basketsverige har klarat ett väldigt stort test. Vi vet inte riktigt vad konsekvenserna kommer bli ännu men hittills har vi visat styrka.

LÄS ÄVEN: Högsbo Basket håller andan: ”Vi lever på cupen”

Vad kommer det här få för konsekvenser för svensk basket?
– Det beror helt på hur länge det här håller i sig. Det är mycket intäkter som redan har förlorats på grund av inställda slutspel och evenemang. Men det som är mest oroväckande just nu tror vad som sker med all sponsring eftersom många företag nu är väldigt avvaktande i sina beslut. Vår elitverksamhet är precis som i andra sporter beroende av samarbetsavtal med lokalt näringsliv och därför kan det här slå extra hårt mot klubbarna.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Vill du tipsa Solidsport News om en nyhet?
Maila redaktionen@solidsport.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here