Svenska Ishockeyförbundet kommer se över nuvarande licensregler. Foto: Bildbyrån

År 2017 beslutade Svenska Ishockeyförbundet (SIF) att införa nuvarande licensregeler, som inkluderar kapitalkrav. Nu öppnar förbundet för att reglerna kan ändras på grund av coronakrisen.
– Det här är en väldigt unik och extraordinär situation, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, till SVT.

Det var under förbundsmötet 2017 som SIF beslutade om nuvarande licenregler för Sveriges hockeyligor. Reglerna inkluderar ett krav på eget kapital för klubbarna i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Ett krav som ökar för varje år.

Till kommande säsong är kravet minst 6 miljoner för SHL-klubbar, minst 2,5 miljoner för klubbar i Hockeyallsvenskan och 300 000 kronor för klubbar i Hockeyettan.

Dessa kapitalkrav kommer under år 2022 ha ökat till 10 miljoner i SHL, 4 miljoner i Hockeyallsvenskan och 500 000 i Hockeyettan.

Reglerna kan ändras: “Måste göra någonting”

Förbundet utreder nu eventuella ändringar på grund av situationen som uppstått i samband med coronakrisen.

– Såklart att vi måste göra någonting då vi står inför stora ekonomiska konsekvenser som ingen kan överblicka över i dag, säger Anders Larsson, SIF:s ordförande, till SVT.

Förbundet har inlett ett arbete för att se över hur nuvarande regler och krav ska tillämpas till sommaren.

– Signalen är tydlig från klubbarna att de vill vi ska göra den hemläxan. Än så länge finns inget formellt förslag eller beslut, men vi har frågan på agendan och kommer att återkomma ganska snart till hockeysverige, säger Larsson.

“En unik och extraordinär situation”

Klubbar som inte uppfyllt licenskraven har via licensnämndens godkännande fått ett kontrollår. Förra året klarade varken Malmö Redhawks i SHL eller Björklöven, Almtuna, Karlskrona, Västervik och Vita Hästen i Hockeyallsvenskan att uppfylla respektive kapitalkrav. Utöver det var det även 12 klubbar i Hockeyettan som inte nådde kraven.

Samtliga klubbar fick dispens och beviljad elitlicens med ett så kallat kontrollår. Något som bara kan ske vid ett tillfälle under en femårsperiod. Det innebär också att föreningar som inte uppfyller kraven efter ett kontrollår riskerar att degraderas.

– Det här är en väldigt unik och extraordinär situation som ingen någonsin kunde förutse då bestämmelserna formulerades och beslutades. Det finns inget färdigt förslag, men vi ska se över hur reglerna ska tillämpas.

Enligt SVT hoppas förbundet kunna återkomma med ett beslut om licensreglerna i mitten av april.

MER HOCKEYNYHETER:

“Dags att växa upp – nu måste idrotten ta ansvar”
Idrotter larmar om domarbrist: ”Är jätteorolig”
Hockeyettan: ”Klubbarna har förlorat 40 miljoner”
Satte JSM på kartan – nu riskerar hockeyklubben konkurs
Så ska förbunden hjälpa RF fördela 500 miljoner: ”Viktigt stöd”