Robert Wedberg, generalsekreterare för Svenska Handbollförbundet berättar om senaste tidens beslut och coronakrisen. Foto: Bildbyrån

Inget slutspel. Inget kval. Ingen svensk mästare. Inget USM. Det meddelade Svenska Handbollsförbundet under fredagen. Nu berättar Robert Wedberg, generalsekretare, om beslutet och hur coronakrisen påverkar svensk handboll.
– Det har varit ett konstant kris- och stabsläge, säger han i en intervju med Solidsport.

Under fredagen meddelade Svenska Handbollförbundet att resterande delen av säsongen ställs in. Det innebar att ingen svensk mästare kommer koras och att inget kvalspel kommer genomföras.

I en intervju med Solidsport News berättar förbundets Generalsekretare Robert Wedberg om beslutet.

– Tävlingskommittén har jobbat väldigt hårt hela veckan tillsammans med våra elitorganisationer och representanter från alla tävlingsregioner. På så sätt har vi har kunnat inkludera alla instanser i handbollssverige i det här beslutet. Det har varit bra diskussioner trots väldigt svåra avvägningar. 

LÄS ÄVEN: Nya beskedet – säsongen ställs in

“Har varit ett konstant kris- och stabsläge”

När det gäller kval samt upp- och nedflyttning innebar beslutet att Aranäs, som tagit direktplatsen i Allsvenskan, flyttas upp till högstaligan. Däremot kommer övriga kvallag, Hammarby, Skånela och Amo inte få chansen att spela till sig en plats.

– Självklart är det här ett väldigt tråkigt besked för många föreningar som gjort ett fantastiskt jobb och såklart hade önskat att få avsluta den här säsongen annorlunda. Samtidigt kom vi fram till att det här var det mest hållbara beslutet just nu och för framtiden.

Han förklarar också att senaste tiden har varit påfrestande för alla inblandade.

– Det har varit ett konstant kris- och stabsläge. Vi har satt samman en krisorganisation med både tjänstemän, vår förbundsstyrelse och experter på olika områden som tillsammans jobbar aktivt med det här hela tiden.

– Det gäller att försöka förankra så gott det går med alla inblandade samtidigt som det just nu hela tiden handlar om att ta snabba beslut. 

Hur skulle du beskriva senaste tidens coronakris, i både Sverige och Europa?
– Det är en krissituation som vi egentligen inte kan råda över. Nu gäller det att försöka hantera den på bästa sätt inom idrotten. Vi har trots allt ett bra samarbete mellan alla idrotter via Riksidrottsförbundet samtidigt som vi inom handbollen såklart diskuterar vad vi kan göra för klara av situationen så gott det går.

När det gäller kvalspelet, fanns det något annat alternativ på bordet?

– Diskussionen har varit bred och det är klart att det har diskuterats flera olika lösningar. På något sätt kom vi ändå fram till att det här var mest hållbart i dagsläget. Sedan är vi såklart medvetna om att det här inte är något roligt besked att få för lagen skulle kvala. Samtidigt tror jag det finns en förståelse för detta meda tanke på situationen som uppstått. 

USM ställs in: “Det är det mest tråkiga”

Förutom att ställa in serier samt slutspel och kval så är det också flertalet andra event som har ställts in – bland annat USM.
Något som var extra jobbigt enligt Wedberg.

– Det mest tråkiga är att behöva ställa in det som har med våra ungdomar att göra. Det är trots allt hjärtat i vår sport och i svensk idrott; att våra ungdomar ska få vara aktiva och utvecklas. Samtidigt handlar USM om ett så pass stort event i närtid så att det blir omöjligt att genomföra det utifrån myndigheternas beslut.

LÄS ÄVEN: Förbundet ställer in USM i handboll

Så att ställa in USM var ett enkelt beslut?
– Med tanke på Folkhälsomyndighetens bedömning att idrottsevent med publik inte kommer vara aktuellt förrän tidigast i juni och juli så var det i slutändan ett enkelt beslut för oss, även om det känns oerhört tråkigt. Framför allt för ungdomarna.

Under fredagen kom samtidigt positivt besked från den svenska regeringen. Kultur- och idrottsministern Anna Lind meddelade då idrotten kommer få stöd på 500 miljoner kronor.

– Det är såklart jättepositivt och framför allt en markering att regeringen förstår att idrotten behöver stöttning i situationen som har uppstått. Samtidigt vet vi inte hur pengarna kommer fördelas än utan det beslutet ligger hos Riksidrottsförbundet.

Se hela intervjun i spelaren ovan.