Ärkerivalerna HIF Karlskrona och Amo Handboll lanserar gemensam tv-satsning inför rivalmötet lagen emellan.

Redo för stekhett rivalmöte? Det är vad som väntar i Herrallsvenskan när topplagen tillika bittra rivalerna HIF Karlskrona och Amo Handboll ska stångas mot varandra i Brinova Arena. En klassiker som kommer sändas på Solidsport med påkostad tv-produktion och studio under namnet #Fredagsrysaren – finansierad av klubbarna själva.
– I den situation vi nu befinner oss i vill vi kroka arm med Amo med målet att ge supportrarna en häftig tv-upplevelse istället för en upplevelse på läktaren, säger HIF Karlskronas projektledare Olof Ljungberg till Solidsport News.

HANDBOLL. Säsongen har varit allt annat än sig lik för hela idrottssverige. Och tuffa tider kräver desperata lösningar. Ett lysande exempel på detta är elitklubbarna HIF Karlskrona och Amo Handboll och deras unika satsning.

Ärkerivalerna har nämligen enats om ett samarbetsavtal inför lagens kommande toppmöte den 19 februari i Herrallsvenskan. Ett samarbete som i normala tider aldrig hade varit aktuellt med tanke på den rivalitet som finns och som brukar märkas – inte minst på läktarna.

Storsatsar på tv-produktion och studio

Samarbetet går under namnet #Fredagsrysaren och innefattar framför allt en gemensam satsning på en större tv-produktion. Ett produktionsbolag kommer då bemanna tre-fyra kameror och rigga upp en professionell studio med exklusiva uppsnack och analyser inför match, i paus och efter slutsignal.

Gästerna i studion kommer från båda klubbarna. Så oavsett om tittaren är från Karlskrona eller Alstermo ska det vara relevanta diskussioner och ämnen som berör båda lägren och supportrar.

– Matcherna mot Karlskrona brukar vara de häftigaste för våra supportrar och här gör vi något som förhoppningsvis ersätter lite av läktarabstinensen som folk känner, säger Amo Handbolls projektledare Anders Edin.

Karlskrona: “Blev chockade när frågan kom”

Att det är bittra rivaler som samarbetar är tydligt för den som besöker matcherna, följer sociala medier eller som är påläst om klubbarnas gemensamma historia. Stämningen mellan främst supportrarna kan vara hätsk och det är inte ett helt enkelt beslut att samarbeta.

– Vi har två styrelser som ser möjligheter med ett samarbete kring fredagsrysaren, men mer samarbete än så här tror jag blir svårt, säger Olof Ljungberg.

– När Olof och Karlskrona ställde frågan om ett samarbete blev jag först lite chockad, men idén är för bra för att inte samarbeta kring. Vi vill ge våra supportrar en häftig upplevelse och det tror jag att vi kan göra, säger Anders Edin.

Lanserar även gemensam lotteri-insamling

Samarbetet innebär förutom tv-produktionen ett gemensamt 50-50-lotteri samt en Swish-kampanj. Det med förhoppningen att täcka de kostnader som uppkommer i samband med produktionen. Intäkterna från lotteriet kommer därmed att fördelas mellan klubbarna. Förhoppningsvis kan det generera tillräckligt med intäkter för att klubbarna ska få ett plåster på de stora sår som pågående pandemi skapat.

– Vi hoppas att de som gillar handboll sluter upp och stöttar klubbarna i denna tuffa situation som nu börjar närma sig ett år. Vi kommer att erbjuda möjligheten att swisha 100 eller 200 kronor. I båda alternativen får man en lott värd 50 kronor, men för den som swishar 200 kronor får man även en matchbiljett till valfri match när myndigheterna tillåter det, säger Olof Ljungberg.

– För Amo:s supportrar finns ju chansen att vinna en stor summa pengar fast att det är Karlskronas lotteri. Det här får ju ingen som gillar Amo missa, så vi hoppas på stor uppslutning, säger Anders Edin.

För mer information och för att hitta sändningen, besök hifkarlskrona.se/fredagsrysaren eller solidsport.com/allsvenskanherrar