Regeringens besked: Träningsverksamhet tillåts även för äldre ungdomar Foto: Bildbyrån

Äntligen ska även äldre ungdomar återigen få delta i organiserad träningsverksamhet. Det meddelade regering under torsdagens presskonferens.
– Vårt besked idag är att verksamheter för barn och unga födda 2002 och senare bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

För inte länge sedan gav regeringen grönt ljus för barn födda 2005 eller senare att återigen få börja utöva organiserad idrott igen. Under torsdagen kom nästa glädjebesked för unga idrottsutövare.

Då meddelade regeringen, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, att även äldre ungdomar, födda 2002 och senare, ska få delta i organiserad träningsverksamhet.

– Den samlade bedömningen är att de positiva effekterna av att öppna upp för gymnasieungdomar väger upp riskerna, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Ett efterlängtad besked för alla idrottare och så även Riksidrottsförbundet.

– Det är ett glädjande besked som visar hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra. Vi har varit mycket oroliga över ungdomsgruppen och känner stor glädje över detta beslut, säger Björn Eriksson, ordförande.

Under dagens presskonferens uppmanade Amanda Lind därmed anläggningar och hallar att hålla öppet så att träningsverksamhet är möjligt även för ungdomar i gymnasieåldern.

Fotnot: Sedan tidigare får även elitidrottare, alltså de som har idrott som yrke, också träna och delta i matcher/tävlingar.