– Det är ingen riktig nervositet ännu, men den byggs väl upp desto närmare vi kommer, säger Alexander Lindqvist inför EM-kvalmatchen mot Turkiet. Foto: Bildbyrån

Alexander Lindqvist sitter på ett hotellrum och ser ut genom fönstret. Utanför viner snöbyarna över Istanbul. “Jag är inte här på semester så det är inga problem” säger Lindqvist och skrattar till. Istället går all tankeverksamhet åt lördagens kommande EM-kvalmatch – mot ett stjärnspäckat Turkiet.

 Vi backar åtta år i tiden. Sverige ska spela EM i Slovenien. På radion pumpas Aviciis ”Wake me up” och en 22-årig Alexander Lindqvist är en av de sista att bli “cuttad” trots att han spelat i EM-kvalet innan.

Yngre spelare som Viktor Gaddefors och Ludde Håkanson tog en plats. Säsongen 2012-2013 var också frustrerande i klubblaget när Lindqvist hamnar bakom en Toni Bizaca i storform. Trots att Alexander skjuter 60% på tvåpoängare, 46% på treor och 89% på straffkast blev det bara 13 minuter per match i speltid.

Han lämnade tillslut Södertälje och flyttade istället till Nässjö där han fick spela 30 minuter per match och snitta över 16 poäng som en av de bästa svenskarna i SBL. Det blev början på en resa till toppen i svensk basket.

Från struken till landslagsstjärna

I landslaget tar tillslut hans forne coach från Södertälje, Vedran Bosnic, över och då får Lindqvist en stadig plats i seniorlandslaget. Sedan 2014 har han varit med varje gång landslaget kallat och spelat i alla möjliga (och omöjliga) kvalmatcher i Sarajevo, Krasnodar, Baku, Jerevan och Bratislava. Han har spelat inför nästan ingen publik, varit med i matcherna på Hovet och nu senast gjorde han 11 poäng när Sverige besegrade Turkiet i Globen.

Alexander Lindqvist är numera 30 år och en av lagets viktigaste stöttepelare med sina 56 A-landskamper under bältet. Han känner sig också trygg med den nye coachen Hugo Lopez.

– Vi har ett grundspel och han har en filosofi som vi kommer att fortsätta bygga vidare på nu även fast det kommer in nya spelare. Det är för sent att ändra på något och dessutom har vi ju sett att det fungerar, säger han till Solidsport News från sitt hotellrum i Istanbul.

Tufft motstånd väntar: “Han är bäst i Europa”

Spelarna flyger in från alla håll och kanter och idag hålls den första träningen. Lindqvist känner sig lugn trots att mycket står på spel.

– Det är ingen riktig nervositet ännu, men den byggs väl upp desto närmare vi kommer. Men det är bra, man ska vara lite nervös, säger han och ler.

På lördag kan han vara med och ta Sverige till sitt första EM-slutspel sedan 2013. I vägen står ett Turkiet som har kniven mot strupen – de måste vinna för att kunna ta sig vidare.
Deras främsta stjärna Shane Larkin spelar denna gång till skillnad från matchen i Globen. En spelare som Alexander Lindqvist höjer ett varningens finger för.
– Han är den bästa spelaren i Europa så det förändrar deras spel helt och hållet, säger han.

Tuffaste tänkbara uppgiften väntar alltså för Sverige och Lindqvist i jakten på en EM-plats.

SÅ SÄNDS SVERIGES KOMMANDE MATCHER

Sverige – Turkiet lördag 20 februari kl 15:00 på TV10
Sverige – Nederländerna måndag 22 februari kl 15:00 på TV10