Stockholm Top Gymnastics har digitaliserat hela verksamheten under pandemin, berättar föreningschefen Christina Wissinger. Foto: STG

Den digitala världen har under pandemin blivit en verklighet. Att möten, träningar och andra sammankomster sker via skärmen har blivit vardag. En förening som testat och lyckats med det digitala är Stockholm Top Gymnastics. Under året har både tävlingar och träningar genomförst digitalt. Något som uppskattats av deltagarna, berättar föreningschefen Christina Wissinger.
– Vi har jobbat hårt för att ställa om verksamheten. Det har krävts väldigt mycket planering och vad jag har hört har det varit uppskattat, säger hon till Solidsport News. 

IDROTTENS KAMP MOT COVID-19.  Vanligtvis kan det samlas över 100 gymnaster samtidigt när träning står på schemat. Men när restriktionerna om 50 personer infördes förändrades allt. Stora inomhusträningar blev mindre träningar utomhus, tävlingar började ställas in och sedan dess har ingenting varit sig likt. 

En förening som berörts är Stockholm Top Gymnastics, som har drygt 1500 gymnaster i olika åldrar. Sedan pandemin slog till har föreningen tvingats tänka om helt och hållet. Lösningen för att överleva? En digital verksamhet.  

– Vi erbjuder två-tre digitala träningar i veckan för vuxengrupper med olika teman. Något som har varit väldigt uppskattat, säger Christina Wissinger till Solidsport News.

Nya prövningar och lösningar

Att digitalisera verksamheten, med både tävlingar och träningar, är något som blivit verklighet för Stockholm Top Gymnastics. Föreningen har fått utforska och prova på det digitala, framförallt under hösten när restriktionerna har försvårat och delvis stängt ned träningsmöjligheterna. 

– Det gäller att planera bra och försöka hitta alternativa träningsformer och intäktskällor, säger Christina Wissinger.

– Den digitala lösningen har fungerat ganska bra när vi snackar träning för exempelvis rörlighet. Men gymnastik är en teknisk sport och vi behöver våra redskap. Det är ju mycket volter och springa snabbt som gäller. Det går inte att göra digitalt. Men det har fungerat, mest för att hålla kontakten med gymnasterna och visa att vi tänker på dem.

Livesände STG Open: “Blev väldigt lyckat”  

Det var länge osäkert om föreningens stora tävling, STG Open, kunde genomföras, men det gick tillslut att genomföra införa tomma läktare. Publiken kunde istället se tävlingen live via Solidsport. Under ett vanligt år deltar över 1000 gymnaster inför fullsatta läktare i Enskedehallen, men i år fick tävlingen alltså livesändas och det resulterade i 2500 unika tittare och över 1300 sålda streamingbiljetter. 

– Vi fick livesända STG Open via Solidsport, vilket gick väldigt bra. Det gav inte samma intäkter som det brukar, men det blev väldigt lyckat, säger Christina Wissinger. 

Läs mer om STG Open på Solidsport

– Det var roligt att testa en digital tävling och om det krävs är det något vi kommer göra igen. Det handlar om att anpassa verksamheten.

Stockholm Top Gymnastics har en omsättning på 8,5 miljon kronor. I och med att föreningen fått ställa in både sin vår- och juluppvisning samt att STG Open inte kunde genomföras med publik på plats går klubben miste om drygt en halv miljon kronor. 

– Ställa in juluppvisningen var ju ett tungt beslut eftersom vi inte kunde ha våran vår/sommar uppvisningen. Då kände alla att i höst kommer vi få köra, så kom den nya vågen av covid. Det var ett tungt beslut, säger Christina Wissinger. 

“Fungerar inte på långsikt” 

Trots att den digitala lösningen fungerat bra och varit uppskattad så menar Wissinger att den ordinarie verksamheten fortsatt kommer vara lika viktig i framtiden. Det digitala kommer samtidigt fungera som ett bra komplement. 

– En hundraprocentig digital lösning fungerar inte på långsikt, men just nu fungerar det jättebra, säger hon. 

– Vi erbjuder ju detta (digitala träningar) till de som är med i exempelvis en vuxengrupp denna termin. Om vi inte får starta upp med dessa som vanligt nästa termin kommer ingen anmäla sig och betala. De anmäler sig främst för att komma fysiskt till hallen och träna. 

Oron för framtiden: “Kan få stora konsekvenser” 

Att idrotten har en stor betydelse för samhället och den allmänna folkhälsan finns det mycket forskning som bevisar. Människor som rör sig, oavsett om det är en promenad eller löprunda, mår bättre. Detsamma gäller för ungdomar som idrottar och som dessutom träffar likasinnade vänner och knyter kontakter, samtidigt som de utbildas och formas för framtiden. 

– Idrotten är en viktig del i samhället, rörelse och fysiskt aktivitet är oerhört viktigt. I dagsläget blir det mycket stillasittande och det gör mig orolig. Vi får hoppas att det är över snart så vi kan fortsätta träna och komma tillbaka. Blir det långvarigt kan det få stora konsekvenser. Inte bara för idrottarna utan för samhället i stort, säger hon bekymrat.

Det är inte bara för samhället idrotten är av stor betydelse. Idrottens betydelse för ungdomars utveckling är också stor. Solidsport har tidigare rapporterat om Riksidrottsförbundets oro för ungdomsidrottens framtid. En oro som delas av Christina Wissinger. 

– Vi försöker peppa alla trots att de inte kan vara här. Att inte få träffa sina träningskompisar på 6-7 veckor är tufft. Det gör mig orolig och självklart tror jag att vi kommer se ett tapp bland ungdomarna. När de inte kan träna ersätts gymnastiken med annat och då kan det vara svårt att hitta tillbaka sen, avslutar hon.

Det här är den sista delen i artikelserien “Idrottens kamp mot Covid-19”.

“Hela artikelserien “Idrottens kamp mot Covid-19”:

1. Storvreta om tuffa året: “Då blir det svårt att överleva”
2. Lugi fruktar stort ungdomstapp: “Största allvar”
3“Sluta spela roulette med föreningslivet”
4. Storklubben: “Utan staten går klubbarna omkull” 
5. “Lind, nu måste du ge oss något att förhålla oss till”
6. STG:s räddning – en digital verksamhet: “Väldigt uppskattat”

“Idrottens kamp mot Covid-19” är en artikelserie av Solidsport News. Vet du en annan klubb, förening eller idrottare som är hårt utsatt? Tipsa oss på redaktionen@solidsport.com