Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad och Åhus Beachhandboll festival vill ha tydligare riktlinjer från kulturministern Amanda Lind. Foto: Bildbyrån

I en insändare till Solidsport News så kräver Skånes tre största idrottsevenemang en tydlig plan från kultur- idrottsministern Amanda Lind.

INSÄNDARE. Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad och Åhus Beachhandboll festival uppmanar kultur- och idrottsministern med sitt kansli att nu göra prognoser för olika troliga scenarier för sport och kulturevenemang i sommar.

Vi som arrangörer uppmanas av regeringen att vi skall hitta på nya lösningar och att vi skall arbeta efter olika scenarier mm. Arrangörer i landet uppmanas att hitta nya sätt och ”ställa om” för att få intäkter. 

“Vi vet fortfarande inte vad vi kan erbjuda inför 2021, och tiden börjar bli knapp”

Från Kulturdepartementets sida hörs dock inget annat än att ena veckan skall det på offentliga tillställningar, sport och kultur, vara max 50 personer, nästa vecka 300 för att nu landa i 8 personer som får vara samlade på samma plats samtidigt.

I Skåne har vi tre stora idrottsarrangemang under sommarmånaderna. Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad samt Åhus Beachhandboll festival. Tre utomhusevenemang på mycket stora ytor och med stora läktarkapaciteter. Utomhusevenemang som betyder oerhört mycket för sporten och dess utövare.  Stora delar av de barn- och ungdomar som tävlar i handboll, fotboll, ridsport, tennis och padel har dessa årliga arrangemang som sina stora mål, upplevelser och mötesplatser. För tävlande på landslags- och olympisk nivå är det på dessa platser där de kan möta bästa internationella motstånd, på hemmaplan i Sverige.

I dagsläget, december 2020, vet vi inte vad vi kan erbjuda för 2021 och tiden börjar bli knapp för att organisera, administrera och finansiera nästa sommars evenemang.

“Vi förstår att förhållandena kan ändras, men snälla, ge oss något att förhålla oss till, så vi har något att jobba för”

Med stora mängder vaccin och dessutom, som vi förstår, en viss immunitet i antågande menar Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad samt Åhus Beachhandboll festival att kultur- och idrottsministern borde komma med prognoser till eventarrangörer. Om smittläget/vaccinationsläget är X i februari och fortsätter, så får ni göra Y i juli månad. Om det är Z i april, får ni göra Å i juli osv.

Ta som förebild IOK, Internationella Olympiska Kommittén, som anger att OS i Tokyo 2021 kommer att genomföras och förmodligen även med publik och utarbetar olika scenarier. 

På Premier League-fotboll, utomhusevenemang, arbetar regeringen med olika scenarier och det kan komma tillåtas en publik på 2000 personer redan vecka 49 i år uppger BBC.

Som arrangörer av tre av Sveriges stora utomhusevenemang har vi var för sig både ansvar och mångårig erfarenhet av att hantera stora publikflöden och köer. Vi har redan utarbetat planer om hur vi kan hantera smittskyddet med flera in- och utgångar på flera arenor samt flertalet läktare. 

Vi förstår självfallet att förhållandena avseende pandemin kan ändras till det bättre eller sämre, men snälla, ge oss något att förhålla oss till, så vi har något att jobba för.

Christer Hult
Nordea Open
Christer.hult@arenabastad.se

Jan O Wannius
Båstad Falsterbo Horse Show
wannius@falsterbohorseshow.com    

Mats G. Jönsson
Åhus Beachhandboll
mats.g.jonsson@ahusbeach.com                    

Hela artikelserien “Idrottens kamp mot Covid-19”:

1. Storvreta om tuffa året: “Då blir det svårt att överleva”
2. Lugi fruktar stort ungdomstapp: “Största allvar”
3. “Sluta spela roulette med föreningslivet”
4. Storklubben: “Utan staten går klubbarna omkull” 
5. “Lind, nu måste du ge oss något att förhålla oss till”

6. Publiceras 18 december.

“Idrottens kamp mot Covid-19” är en artikelserie av Solidsport News. Vet du en annan klubb, förening eller idrottare som är hårt utsatt? Tipsa oss på redaktionen@solidsport.com