Södertälje Basketbollklubbs klubbdirektör Johan Strömwall oroar sig för elitidrottens framtid efter pågående pandemi. Foto: Bildbyrån

Vad som händer med idrotten i framtiden är omöjligt att säga i dagsläget. Utan publik, med inställda matcher, cuper och träningar får många föreningar det svårt att överleva. Därför är behovet av krisstödet stort. En som är oroad för storleken på stödet i framtiden är Södertälje Basketbollklubbs klubbdirektör Johan Strömwall.
Framförallt tror jag att ersättningen för elitidrotten kommer att minska. Allmänt kommer det var svårare att få ihop sina ekonomier, säger han till Solidsport News.

IDROTTENS KAMP MOT COVID-19. Det har varit ett speciellt år för SBBK, Södertälje Basketbollklubb. Förra hösten tillsattes en ny styrelse och den första januari tog Johan Strömwall över som klubbdirektör. Men det hann inte bli många månader på posten innan pandemin slog till. 

Lagom till att vi började bli varma i kläderna bröt pandemin ut. Då fick vi som alla andra dra i handbromsen och leta besparingar. Vi har fått vända och vrida på alla stenar för att hitta medel för att överleva, säger Johan Strömwall. 

“Omöjligt att genomföra turneringen”

Under året arrangerar SBBK två stora ungdomsturneringar, Scania Cup på våren och Södertälje Open på hösten. Två ungdomscuper som är viktiga dels för spelarna, men även för klubben sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Scania Cup och Södertälje Open omsätter drygt 5-6 miljoner av klubbens totala omsättning om 31 miljoner. 

– Scania cup sköt vi upp först i hopp om att kunna spela. Men sen blev vi tvungna att ställa in den, säger Johan Strömwall.

Med Södertälje Open togs beslutet betydligt tätare inpå då turneringen ställdes in bara ett dygn innan den skulle börja. Detta på grund av de lokala allmänna råd som infördes i slutet av oktober. 

– Vi tog ett möte på kansliet här, jag tillsammans med mina närmaste medarbetare. Och så som vi tolkade restriktionerna var det omöjligt att genomföra turneringen. Det är väldigt tråkigt då vi sett fram emot detta en längre tid, säger Johan Strömwall. 

“Utan staten går klubbarna omkull”

Behovet av ekonomiskt stöd har aldrig varit större. När föreningarnas stora intäkter försvinner behöver man hjälp att täcka upp de hål som blir. För SBBK hade det fjärde kvartalet inneburit både intäkter från herr- och dam matcherna men även från Södertälje Open. Med uteblivna intäkter har man därför sökt ekonomiskt stöd för perioden.

– Vi fick en helt okej summa pengar för det fjärde kvartalet. För det tredje kvartalet fick vi också en liten summa pengar, men vi har inte så mycket intäkter för de månaderna, säger Johan Strömwall. 

– Kompensationsstödet har varit okej hittills och det är jätteviktigt att de fortsätter vara så. Staten måste fortsätta prioritera idrottssverige högt med dessa bidrag, annars går klubbarna omkull, säger han. 

Ovissheten kring kompensationsbidragets storlek under våren 2021 är något som oroar Johan Strömwall.

– Det är jättesvårt att budgetera när man inte vet hur det ser ut, säger han.

“Det ser jag som farligt för samhället” 

När tävlings- och träningsmöjligheterna uteblivit under året för att stoppa smittspridningen av Covid-19 har ungdomarna fått stannat hemma. Det är något som riskerat att skapa stora problem i hela samhället, inte bara för idrottsföreningar runt om i landet. 

Jag ser det som farligt för samhället, som redan nu har problem med att ungdomar rör sig för lite. Idrotten är den överlägset största faktorn att få ungdomar att röra sig. Det kan bli ett allvarligt samhällsproblem, säger han. 

LÄS ÄVEN: Elitklubben fruktar stort ungdomstapp för idrotten: “Måste ta det på största allvar”

Det är inte bara för ungdomsidrotten som Johan Strömwall varit oroad. Elitidrotten riskerar också att gå en oviss och svår framtid till mötes. 

Allmänt kommer det var svårare med att få ihop sin ekonomi. Sen känner jag stor osäkerhet till när det kommer till att återgå till det normala, frågan är vad som kommer bli det normala, med publiken exempelvis, säger han. 

Välkomnar nya beskedet: “Jättepositivt”

Johan Strömwall berättar att SBBK i början av sommaren provade att köra digitala träningar för att hålla ungdomarna aktiva. Att ta upp det igen är fortfarande en alternativ lösning, trots att Folkhälsomyndigheten beslut.

För under veckan (läs tisdagen den 9 december) kom det positiva och efterlängtade beskedet för idrotten. Alla kommer att få börja träna igen, med start från måndagen den 14 december. Ett beslut som Johan Strömwall välkomnar med öppna armar. 

– Det är jättepositivt att FHM öppnar för det här. Sen får vi anpassa oss så att den typ av träning vi startar upp för de åldersgrupperna fungerar och att vi följer restriktioner, säger han. 

– Men jag tycker det är jättebra och framförallt viktigt. Det här gör ju att vi kan hålla kvar ungdomarna vid sporten och ha en verksamhet, säger Johan Strömwall. 

“Hade kunnat bli ett folkhälsoproblem”

Med bara ett par veckor kvar till 2021 kan vi snart lägga året 2020 bakom oss. Ett år man kommer tala om i generationer. Året då Covid-19 tog kontroll över den värld och förändrade vår vardag. Året då vi höll på att förlora en hel generation av unga idrottare som tvingades stanna hemma. 

– Det hade kunnat bli ett folkhälsoproblem om ungdomarna försvunnit. Men som jag sa, med de nya direktiven kan vi få ungdomarna att stanna inom idrotten. Det är både viktigt och bra för hela samhället, säger Johan Strömwall. 

Hela artikelserien “Idrottens kamp mot Covid-19”:

1. Storvreta om tuffa året: “Då blir det svårt att överleva”
2. Lugi fruktar stort ungdomstapp: “Största allvar”
3. INSÄNDARE: “Sluta spela roulette med föreningslivet”
4. Storklubbens varning: “Utan staten går klubbarna omkull” 
5. Publiceras 14 december.

6. Publiceras 18 december.