Home Så gör du en bra livesändning med Solidsport

Så gör du en bra livesändning med Solidsport

English Suomi

Goda förberedelser är nyckeln till en bra sändning

Innan du ska livesända en match är det några saker som är extra viktiga att tänka på. För det första, förbered den enhet du ska livesända med genom att vara inloggad i Broadcast appen. Säkerställ också att den matchen du planerar att sända finns tillgänglig som val i appen. Börja sedan livesändningen i god tid innan bilden går ut till tittarna. Via admin på lagkanalen kan du sedan se så att bilden är live innan den publiceras för tittarna. Välj bara menyalternativet “Live” och sedan rätt sändning.

Säkerställ en bra internetuppkoppling

För att livesändningen ska bli bra behöver du ha en bra uppkoppling. Utomhus fungerar i de flesta fall 4G bra men inomhus kan det ibland vara mera osäkert. Trådlöst Wi-fi kan då vara ett bra alternativ, om det finns tillgängligt. Vi rekommenderar en stabil uppkoppling på minst 5 mbit för att livesända, men även 2-3 mbit kan fungera ganska bra. Testa gärna din uppkoppling med hjälp av Bredbandskollen.se.

Förbered enheten du ska livesända med

Även enheten du ska sända med behöver vara förberedd. Se därför till att batteriet är fulladdat samt att du har tillräckligt med surfmängd kvar (vid sändning via 4G). En sändning som är en timme kommer förbruka cirka 1GB data om du livesänder i medium kvalité. Livesänder du i hög kvalité går det åt nästan dubbelt så mycket data. Viktigt är också att stänga av låst roteringsläge på din enhet. Om detta är aktiverat så kommer bilden  låsa sig i porträttläge trots att du livesänder horisontellt läge. Aktivera även “Stör ej” om du sänder med en mobiltelefon så att sändningen inte bryts om någon ringer.

Stativ rekommenderas

För att få till en bra filmning rekommenderar vi att du har ett stativ med en hållare för mobil eller surfplatta. Det kan fungera utan också men med hjälp av ett stativ så blir det betydligt lättare att sända för den som filmar samtidigt som tittarna får en mycket bättre upplevelse med en stadigare bild.

Bra placering när du filmar

Platsen du står på när du livesänder är viktigt. Dels ska du alltid eftersträva att stå i höjd med mittlinjen på planen när du filmar. Försök att hitta mittlinjen på planen och ställ dig där för att filma.

Se också till att du står på en plats där eventuell publik inte hamnar framför kameran.

Det är också en fördel att komma upp från planen eftersom det ger en bättre överblick över spelet. Finns det en läktare kan det vara en bra position att stå på. Att stå på en pall eller ett bord är också kreativa sätt att komma upp en bit från marknivå. Nedan ser du en sådan lösning för att komma upp en bit från planen.

Tänk på hur du placerar kameran för att på bästa fånga så stor del av planen. Foto: Stuvsta IF

Använd zoom men inte för mycket

Står du långt ifrån planen eller filmar en väldigt stor plan så bör du använda zoom-reglaget i appen. Du hittar den under fyrkanten längst ner till vänster i appen. Om du vill använda den så rekommenderar vi att ställa in zoomen innan matchen börjar.

För att ställa in zoomen så ställ dig placerad mitt på planen. Vrid sedan kameran mot ena målet och zooma in så mycket att du kommer tillräckligt nära målet. Låt zoomen vara under själva sändningen, justera endast om du känner att du ligger för nära eller långt ifrån under längre spelsekvenser. För mycket in och ut zoomning riskerar att göra tittarna sjösjuka.

Tänk på att tittarna hör allt du säger

Det är viktigt att tänka sig för innan man pratar i nära anslutning till enheten som sänder. Allt du eller någon annan säger i närheten hörs väl av tittarna. Du får gärna kommentera och bjud på underhållning men undvik att prata om sådant som inte tillför sändningen någonting.

Vårt viktigaste tips

Innan vi avslutar denna del av streamingskolan rekommenderar vi att du tar del av den här videon. Den sammanfattar och visar det vi beskrivet ovan. Men innan du drar igång videon vill vi ge dig det viktigaste tipset för att få till en bra sändning; tänk alltid på följa matchen via den skärm du använder när du filmar.

Gör du det säkerställer du att tittarna ser samma sak som du ser när du filmar. Följer du istället spelet utan att titta på skärmen är risken stor att det blir en dålig upplevelse för tittarna.


Alla delar i Streamingskolan

Del 1 – Så här kommer du igång med Solidsport

Del 2 – De viktigaste funktionerna på Solidsport

Del 3 – Få ut maximalt av Solidsport Broadcast

Del 4 – Så gör du en bra livesändning

Del 5 – Så tjänar ni pengar till laget

Har ditt lag ingen kanal, aktivera laget på Solidsport redan i dag.