Home Få ut maximalt av Solidsport Broadcast

Få ut maximalt av Solidsport Broadcast

This post is also available in: English (Engelska)

Solidsport Broadcast är Sveriges mest nedladdade app för att livesända sport. Appen är otroligt enkel att använda. Du laddar ner appen helt gratis via App Store eller Google Play, tryck bara på knappen nedan som passar den enhet du ska sända med.

För att kunna logga in i appen behöver du ett användarkonto på Solidsport, kontot behöver även vara kopplat till den kanal du ska sända på. Har du inte redan denna access, kontakta administratören för den kanal du ska sända på så får du en inbjudan mailad till din e-postadress.

Med användarkontot på plats är du redo att logga in i Solidsport Broadcast. När du loggat in får du upp en lista med kommande matcher att sända. Är listan tom behöver du först skapa en match och aktivera livesändning för den aktuella matchen. Matchen skapar du i Admin, se det första stycket i “Dom viktigaste funktionerna på Solidsport” för hur du gör detta. 

Välj rätt match i listan genom att markera matchen och klicka sedan på “Börja sända”.

Då är du inne i läget där du sänder själva matchen. Går du in i appen innan matchen har startat får du upp en ruta som räknar ner till sändningsstart. Nedräkningen indikerar hur lång tid det är tills bilden går ut till tittarna. Ser du ingen nedräkning går bilden redan ut. Du behöver alltså inte göra något för att bilden ska gå ut till tittarna, utan detta sker helt automatiskt när tiden räknat ner.

Broadcast now
Vill du att bild ska gå ut till tittarna innan nedräkningen räknat ner, tryck på knappen “Sänd direkt” eller ”Broadcast now” som det står på knappen i bilden ovan. 

Uppdatera grafik i sändningen
Till höger och vänster i appen ser du knappar med plus och minus, dessa knappar använder du för att uppdatera målen. Ställningen i matchen visas sedan i grafiken i sändningen för tittarna. På samma sätt kan du uppdatera matchklockan, period och halvlek, dessa inställningar hittar du längst ner i appen. När matchen är slut är det viktigt att du trycker på knappen “Avsluta sändning” för det är först när du gör detta som livesändningen görs om till en repris så att det går att se matchen i efterhand.

Skapa Hightlights
En speciell funktion som är extra uppskattad är knappen med en stjärna på, med hjälp av denna knapp kan du skapa Highligts som fina räddningar, spektakulära dribblingar eller fina mål. Varje gång du trycker på knappen sparas en videosekvens på ett par sekunder bakåt i tiden från det att du tryckte på knappen. När matchen är slut och du tryckt på knappen “Avsluta sändning” så slås alla videoklipp ihop till en Highligt-video som du sedan kan visa upp för era tittare.

Bra bild med ett tryck på skärmen
Det finns några andra bra funktioner att känna till, dels så kan du alltid trycka på skärmen med ett finger om du upplever att det är dåligt fokus eller konstig färg på skärmen. Genom att trycka på skärmen nollställer du skärpa och fokus som gör att bilden blir bättre både för dig som sänder och dom som tittar.

I vänstra hörnet i appen finns det en fyrkantig ruta, klickar du på den så får du upp flera inställningsalternativ, bl.a. för fokus och exponerig, dessa inställningar behöver du vanligtvis inte röra, dock finns det en funktion för att zooma, du hittar zoom-reglaget till höger på skärmen efter att du tryckt på den fyrkantiga rutan. Läs mer om hur du kan använda zoom-reglaget i avsnittet “Så maxar du produktionen”. 

Lokal inspelning på iOs
Under lite mer avancerade inställningar kan du ställa in vilken kvalité du ska sända i och möjligheten att aktivera lokal inspelning i appen (gäller endast iOs) du hittar dessa inställningar under reglaget längst ner till höger i appen. Aktiverar du lokal inspelning sparas en okomprimerad kopia på den enhet som du sänder med, denna inspelning kan du så snart sändningen är avslutad ladda ner till en dator för analys eller annan bearbetning.

Val av sändningskvalité
När det gäller val av sändningskvalité så rekommenderar vi i de flesta fall att sända i  ”Medium” kvalité, skulle du ha en dålig uppkoppling kan det dock vara värt att gå ner till ”Låg” för att ge tittarna en bättre upplevelse, att sända i ”Hög” kvalité rekommenderas endast om du har en fast stabil uppkoppling. 

Kom ihåg att uppdatera period, mål och och klocka under själva sändningen och följ spelet genom skärmen då kommer du förmedla en bra upplevelse för tittarna.

Alla delar i Streamingskolan

Del 1 – Så här kommer du igång med Solidsport

Del 2 – De viktigaste funktionerna på Solidsport

Del 3 – Få ut maximalt av Solidsport Broadcast

Del 4 – Så maxar du produktionen

Del 5 – Så tjänar ni pengar till laget

 

Har ditt lag ingen kanal, aktivera laget på Solidsport redan i dag.