Luleås Jenny Södersten jublar med lagkamrater efter en match i SBL Dam. Foto: Bildbyrån

Idrotten har drabbats hårt av coronakrisen, inte minst damidrotten. 
Klubbarna i Sveriges högsta basketliga försöker nu förbereda sig nu för framtiden.
– Jag är orolig för att vi kastas tillbaka 15 år i förutsättningarna för damidrott, säger Luleå Baskets klubbdirektör Christer Sehlin till SVT.

Idrotten blöder och såret som coronakrisen skurit blir allt djupare.
Inte minst för damidrotten. SBL:s stora gigant på damsidan, Luleå Basket, är en av många klubbar som drabbats hårt av den inställda säsongen. Klubben har vunnit totalt sex SM-guld senaste sju åren och förlorade omedelbart ett par miljoner i intäkter på grund av coronakrisen.

– Det är en stor osäkerhet och oro inför framtiden, säger Christer Sehlin till SVT.

Den stora intäktskällan under året för Sveriges basketklubbar är SM-slutspelet och skulle egentligen ha pågått just nu. Men istället blev säsongen inställd på grund av coronavirusets framfart och nu får klubbarna hitta nya vägar för att ta sig igenom krisen.

”Orolig för att kastas tillbaka 15 år”

Bland annat Luleå Basket som varit ledande på damsidan, både sportsligt och publikmässigt, alla idrotter inräknade. Endast Piteås fotbollsdamer har varit i närheten av deras nivå på slutet.

– Vi har jobbat stenhårt för att gå i bräschen, inte bara för dambasket utan damelitidrott i stort. Jag är orolig för att vi kommer kastas tillbaka 15 år i förutsättningarna för damidrott. Det skulle vara otroligt olyckligt, säger Sehlin.

Beskedet att idrottens stödpengar inte kommer komma in till Riksidrottsförbundet förrän till midsommar har väckt missnöje hos Svenska Basketbollförbundet.
Framför allt på herrsidan riskerar flera klubbar att få ekonomiska problem tidigare än så.

”Ingeting är uteslutet i dessa tider”

Enligt SVT pågår det diskussioner kring att ändra i vissa tävlingsbestämmelser, men basketförbundets ordförande Mats Carlson vill inte gå in på detaljer.

– Ingenting är uteslutet i dessa tider. Det kan få bli så att nästa säsong blir lite av en mellansäsong, där vi får göra avkall på vissa saker, säger han till SVT.

Bland annat riskerar nylanserade Svenska Cupen att bli inställd.

– Ett formellt beslut kommer i så fall under nästa vecka, säger Carlson.

MER BASKETNYHETER:

Efter succén – SBL-nykomlingen värvar toppcoach
Basketfestivalen ställs in: ”Kommer bli ett tufft år”

McCarville förlänger med Alvik
Stjärnans fina insats – hjälper till på sjukhus
Lagkaptenen stannar i Alvik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here