Spel utan publik skulle få förödande konsekvenser för svensk handboll, menar förbundets generalsekreterare Roberg Wedberg. Foto: Bildbyrån

Hur påverkas svensk handboll av coronakrisen? Vad skulle det innebära om elitklubbarna tvingas spela utan publik? Kunde förbundet ha löst den omdiskuterade kvalfrågan annorlunda? Handbollens generalsekreterare Robert Wedberg ger svar på tal i en intervju med Solidsport News.

Coronaviruset har slagit hårt mot hela samhället och inte minst idrotten.
Bland annat fick Svenska Handbollförbundet ta det tuffa beslutet att ställa in både SM-slutspel, USM och samtliga kvalserier för ett par veckor sedan.

Allsvenska lag som Amo HK, Skånela IF och Hammarby fick då se sin chans att kvala upp till högstaligan gå upp i rök. Något som ledde till flera kraftiga reaktioner.
Högst skrek Amotränaren Andreas Stockenberg som vid flera tillfällen visat upp en stark frustration över beslutet.

– Jag gillar inte orättvisor, jag tycker inte att det känns riktigt rätt och fair-play. Men jag har väl mer eller mindre accepterat det här och knutit näven i fickan, sa Amotränaren Andreas Stockenberg i en tidigare intervju med Solidsport News.

“Är mer synd om våra ungdomar”

Något som nu bemöts av Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet.

– Det är klart att alla inblandade, inklusive mig, har full förståelse att beskedet gjorde många upprörda. Lagen har kämpat en hel säsong för att ta sig hela vägen, så den frustrationen får man ha full respekt för, säger han och fortsätter:

– Tyvärr drabbas just alla på ett eller annat sätt av situationen som uppstått, även idrotten och där vissa lag fått ta mer stryk än andra. Samtidigt tycker jag det är mer synd om våra ungdomar och inte minst alla lag som skulle spela sista omgångarna i USM. Rent känslomässigt känner jag mest för dem.

Fanns det något annat alternativ? Kunde ni ha flyttat fram kvalet?

– Det fanns absolut andra alternativ med i diskussionen. Att flytta fram kvalet var bland annat något som diskuteras i tävlingskommittén. Där tog man också fram ett datum för när ett kval senast kunde avgöras. Utifrån det kunde vi konstatera att det inte var rimligt att det skulle vara möjligt med något spel under den perioden. Det i sin tur blev grunden till att vi tog det beslut som vi tillslut tog. Det har också visat sig vara rätt beslut i slutändan.

“Utan publik hamnar vi i ett jätteallvarligt läge”

Sedan det tunga beslutet togs har förbundet jobbat aktivt med att planera upplägget inför kommande säsong. Ett arbete som varit tuffare än någonsin med anledning av nuvarande coronakris.

– Just nu planerar vi utefter flera olika scenarion. Det handlar om allt från att komma igång med ordinarie planering till att vi kan tvingas vänta med seriestart hela vägen fram till efter nyår.

Den största oron som finns är att tvingas spela utan publik.
Det skulle få förödande konsekvenser menar Wedberg.

– Det skulle naturligtvis vara ett jätteavbräck men självklart måste vi ha med det i dialogen redan nu. I ett sånt läge måste vi troligtvis se över hur vi kan trycka ihop säsongen ännu mer, för att säkerställa att vi kan spela med publik. Det är en omfattande intäkt i framför allt våra högstaserier, men även på lägre nivåer.

Om det blev verklighet, hur allvarligt skulle det vara för svensk handboll?

– Skulle det bli så hamnar vi i ett jätteallvarligt läge. Det är redan allvarligt nu för många elitföreningar och ett sånt besked skulle såklart ställa till det ännu mer för respektive förening.

Många klubbar skulle med andra ord inte klara av ett sånt besked?

– Så är absolut uppfattningen och det tror jag också, tyvärr, är verkligheten. Sedan är det såklart olika förutsättningar mellan varje lag men för vissa är det helt klart en betydande intäkt. Publikantalet hänger inte bara ihop med biljettförsäljning utan är också kopplat till andra intäkter, så som sponsorer och försäljning under matcher. Det skulle vara förödande för många elitföreningar.

“Breddidrotten påverkas väldigt mycket”

Till midsommar ska ett första krispaket på totalt 500 miljoner fördelas till svensk idrott. Ett välkommet stöd, men skulle krisen hålla i sig är Wedberg övertygad om att fler ekonomiska stödpaket kommer behövas.

– Det tror jag absolut. Skulle det här fortsätt så kan jag inte tänka mig något annat än att det måste komma nya stödpaket till idrotten.

Och det är inte bara elitidrotten som går på knäna.
Även breddidrotten står inför tuffa utmaningar efter att många stora ungdomscuper och turneringar har fått ställa in. Något som inneburit mångmiljonbelopp i förlorade intäkter för handbollsklubbar och föreningar runt om i landet.

– Bara vi som förbund hade 18 sanktionerade ungdomsturneringar inplanerade från 15 mars till 18 juni som nu har ställts in. Det här påverkar breddidrotten väldigt mycket. Det handlar om omfattande belopp och för vissa klubbar kan det till och med vara livsnerven som står på spel.

Så sent som under tisdagen meddelade bland annat Partille Cup, världens största ungdomsturnering i handboll, att årets upplaga ställs in.

– Vi hade fått förhandsinformation om att det lutade åt det hållet, så det var tyvärr ganska väntat. Det är såklart jättetråkigt, precis som allt annat som måste ställas in.

“Finns en risk att vi tappar ungdomsspelare”

Riksidrottsförbundet (RF) har fått uppdraget att tillsammans med sina specialidrottsförbund fördela regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor. En referensgrupp har tillsammans med RF utrett frågan men något slutgiltigt beslut har ännu inte presenterats.

– Den tillsatta referensgruppen och RF är färdig med sitt arbete, som jag förstått det. Vi har samtidigt en tät dialog med tjänstemän hos RF om hur situationens er ut för oss och hur den utvecklat sig under säsongen.

Har ni fått någon indikation över hur stor del av beloppet som kommer gå till svensk handboll?
– Nej, det har vi inte fått på det sättet. Det ända vi vet är att vi var i en period och fortfarande befinner oss i en period där det vanligtvis kommer mycket intäkter till våra handbollsklubbar. Det är stora belopp som försvunnit, framför allt från eventuella slutspelsmatcher, ungdomsturneringar och vår egen landslagsverksamhet.

Är ni oroliga att tappa ungdomsspelare, nu när idrotten står still och stora ungdomsevenemang ställs in?
– Det är ingen oro vi har märkt av ännu, men det är klart det finns en risk att vi tappar ungdomsspelare. Därför är det också extra viktigt att alla klubbar fortsätter vara kreativa och erbjuder träning i så hög utsträckning som möjligt. Nu finns det också bidrag att söka för att köpa in utrustning som behövs för alternativa träningsformer.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

HÖJDPUNKTER FRÅN INTERVJUN:

00.00 Vad har hänt sedan sist?
03.40
Wedberg svarar på kritiken om att ställa in kvalspelen
06.50 Hur kommer kommande säsong se ut?
10.00 Hur påverkas breddidrotten av coronakrisen?
12.20 Hur kommer idrottens krisstöd på 500 miljoner fördelas?
16.40 Vad innebär en inställd landslagsverksamhet?
19.00 Finns det en oro att tappa spelare i coronatider?
20.15 Vad händer om handbollen tvingas spela utan publik?
21.55 “Då måste ett nytt krispaket ges till idrotten”

RELATERADE NYHETER:

Göteborg drabbas hårt av inställda cuper: ”Stort avbräck”
Partille Cup ställs in: ”Mycket tråkigt”
Aranäs om kritiken: ”Inte i närheten av våra kostnader”
“Ska föräldrar betala för Aranäs elitsastning?”