Andelen deprimerade fotbollsspelare har fördubblats under coronakrisen, visar en ny studie. Foto: Adobe Stock & Bildbyrån
Coronakrisen har inte bara inneburit stora ekonomiska konsekvenser för all fotboll. En ny studie gjord av internationella spelarfacket FifPro visar att allt fler fotbollsspelare lider av ångest och depression.
– Det är en oroande tid för alla och då det gäller arbetssäkerhet är många fotbollsspelare i ett osäkert läge, säger den engelska stjärnan Lucy Bronze i pressmeddelandet.

Coronvirsuets har satt fotbollen på paus och har nu lett till att allt fler professionella idrottare lider av depression och ångest .
Andelen som uppger att de har depressionssymptom har fördubblats under coronakrisen. Det visar en ny undersökning av spelarfacket FifPro.

– Plötsligt måste unga män och kvinnor hantera social isolering, ett avbrott i deras yrkesliv och oro inför framtiden. Vissa är kanske inte så bra förberedda för att hantera de här förändringarna, säger Fifpros medicinska chef Vincent Gouttebarge.

Andelen deprimerade spelare har fördubblats

Under perioden 22 mars till och med 14 april har totalt 1 602 spelare, i länder som har infört kraftiga restriktioner för att förhindra virusets spridning, fått svara på frågor om deras välmående. Och resultatet var oroväckande.

22 procent av de kvinnliga spelarna och 13 procent av de manliga spelare ansåg sig ha symptom på depression – en fördubbling jämfört med en tidigare undersökning som gjordes i december och januari.

I Sverige och Mottagningen för Elitidrott och Hälsa har man ännu inte märkt något ökat inflöde.

”Min gissning är att det kommer att vara en viss eftersläpning innan vi ser en potentiell ökning av de som söker hjälp”, skriver idrottspsykolog Göran Kenttä i ett sms till SVT Sport.

MER NYHETER OM #COVID19

”Utan publik hamnar vi i ett jätteallvarligt läge”
Göteborg drabbas hårt av inställda cuper
Oron för damidrotten: ”Kan kastas tillbaka 15 år”
Gothia Cup: ”Svåraste orden jag någonsin formulerat”
Fotbollssuccé på Solidsport: “Publiken stannar hemma”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here