Göteborgs besöksnäring kan förlora 800 miljoner kronor på grund av inställda ungdomscuper. Foto: Bildbyrån

800 miljoner kronor. 
Så mycket riskerar besöksnäringen i Göteborg gå miste om i samband med att stadens stora ungdomscuper blivit inställda.
– Det är naturligtvis ett stort avbräck ekonomiskt, säger Göteborgspolitikern Axel Josefson (M) till SVT.

Både världskända Gothia och Partille Cup meddelade under tisdagen att årets turneringar ställs in på grund av coronakrisen. Ett hårt slag mot klubbarna som arrangerar men också ett tungt beslut för hela besöksnäringen i Göteborg som förlorar stora summor i turistintäkter.

– Dels är det väldigt tråkigt att vi inte får besök av alla härliga ungdomar som skapar liv och rörelse i staden. Men det är naturligtvis också ett stort avbräck ekonomiskt. De här turneringarna genererar oerhört mycket pengar till besöksnäringen, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till SVT Sport.

Cupen drar in 480 miljoner

Det handlar framför allt om intäkter till hotell, restauranger och andra nöjesattraktioner som bland annat Liseberg.

Enligt Gothia Cup själva drar deras evenemang in cirka 480 miljoner till Göteborg kommuns besöksnäring. Partille Cup står samtidigt för cirka 250 miljoner i turistintäkter.
Samtidigt har även Gothia Innebandy Cup och Göteborgs Basketfestival, Europas största ungdomsturnering i basket, ställts in. Något som innebär en förlust i 800-miljonersklassen för Göteborgs besöksnäring.

– Vi har haft löpande kontakt med Gothia Cup och Dennis (Andersson, turneringens generalsekreterare) och vi har förstått att de har kämpat för att genomföra Gothia Cup i någon anpassad form.

– Men sedan kom rekommendationer från myndigheter som gjorde det i princip omöjligt. Och då tycker jag det är ansvarsfullt att inte chansa. På det sättet tycker jag våra arrangörer har satt ungdomarna och deltagarnas säkerhet och trygghet främst, säger Josefson.

RELATERADE NYHETER: 

Gothia Cup ställs in: ”Svåraste orden jag någonsin formulerat”
Världens största handbollsturnering ställs in
Beskedet: Idrottens pengar kommer till midsommar
Basketfestivalen ställs in: ”Kommer bli ett tufft år”