Tränarprofilen Andreas Stockenberg och Amo Handboll vill ha revansch. Foto: Bildbyrån

Coronaviruset stoppade Amo HK från att kvala till handbollens finrum.
Tränarprofilen Andreas Stockenberg har nu hämtat andan och är redo för nästa säsong. Trot det har han svårt att släppa det som hänt.
– Vi får väl vara bättre och vinna den där jävla serien nästa år, så kan de inte på något sätt säga att vi inte gjorde något, säger han till Solidsport News.

Det var fredagen den 20 mars som beskedet många fruktat skulle komma.
Då meddelade Svenska Handbollförbundet att resten av säsongen ställs in och att inget kvalspel kommer genomföras.

Ett väntat beslut, men också förödande för flera lag som förberedde sig för att slåss om ett avancemang uppåt i seriesystemet.

Amo HK var ett av lagen som drabbades extra hårt.
Med en stark form i ryggen var alstermolaget och tränaren Andreas Stockenberg redo att strida för att ta sig upp i handbollens finrum – Handbollsligan.

– Jag tycker mest synd om grabbarna. När vi gick in i ett eventuellt kval i en så jävla fin form. Vi var ju seriens klart bästa lag sista två månaderna. Så det var kanske det som kändes mest surt, att vi hade haft världens chans att gå upp och därför blev ju besvikelsen ännu större, säger en fortsatt frustrerad Stockenberg till Solidsport News.

“Hela jävla säsongen är förgäves”

Har du hunnit smälta det som har hänt?
– Jo, det har man väl gjort. Det var en jävla intensiv avslutning med tre matcher på en vecka. Och så trodde vi att att vi hade uppnått vårt mål om att kvala upp…
– En vecka senare får man en jävla käftsmäll att de bara stryker allting så hela jävla säsongen är förgäves.

Han blir tyst en stund.
Det är tydligt att frustrationen ännu inte har lagt sig hos Stockenberg, en av ligans absolut största profiler och känd för alltid säga vad han tycker.
Och det tänker han även göra idag.

– Jag gillar inte orättvisor, jag tycker inte att det känns riktigt rätt och fair-play. Men jag har väl mer eller mindre accepterat det här och knutit näven i fickan. Vi får väl vara bättre och vinna den där jävla serien nästa år, så kan de inte på något sätt säga att vi inte gjorde något.

Tycker du det var fel beslut att stänga ner säsong?
– Jag kan inte klandra något beslut, men samtidigt tycker jag att man valde den enkla vägen så att man slapp arbeta där på handbollsförbundet. Samtidigt hade det väl blivit liv oavsett vilket beslut de än hade tagit.

Svarar Gentzel: “Jävligt klantigt uttalande”

Efter Stockenbergs tidigare utspel i media svarade Peter Gentzel, vd för svensk elithandboll, med att kvalande klubbar som Amo och Hammarby inte “var redo” för att kliva upp i högstaligan.

– Utifrån min sits och min kunskap så är ingen av de två föreningarna (Alstermo och Hammarby) organisatoriskt eller ekonomiskt redo att spela i handbollsligan, sa Gentzel i en intervju med Sportbladet.

Något som får Stockenberg att återigen koka av ilska.

– Det är klart vi hade det. Vi hade haft större förutsättningar än hälften av de som är i Handbollsligan redan. Det där tyckte jag för övrigt var ett jävligt klantigt uttalande som gör mig ännu mer förbannad, att det inte ska handla om sportsliga grunder. Hade det varit Karlskrona och Lindesberg med fina arenor, då hade de säkert kunnat utökat till 18 lag, men nu var det Skånela och Amo, vi har ju inte ens egna hallar som räcker till, säger han sarkastiskt.

– Men han fick ju käka upp det sen. Han (Gentzel) ångrar nog sitt uttalande.

Gjort klart med tre nyförvärv: “En ledargestalt”

Efter en säsong över förväntan och som kunde slutat som en saga är revanschlusten stor i Alstermo-klubben. Sedan det abrupta slutet har klubben varit flitiga att presentera positiva nyheter om spelartruppen.

Förutom att klubben förlängt kontrakten med försvarsklippan Kasper Jansson och klubbikonen Daniel Steen har Amo presenterat tre nyförvärv.

Det handlar om målvakten Jesper Forsberg från Skånela IF, unge talangen Erik Sääf Fredriksson från IFK Skövde och mittsexan Johan Jonsson från Hallby.

– Vi har tre nya spelare med tre nya spelartyper som vi tyckte att vi saknade förra året. Johan Jonsson kommer framför allt vara en jävla ledargestalt och är en jättebra försvarsspelare. En ledartyp för ett ganska ungt Amo nästa år helt enkelt.

Räkna också med att det kommer fler nyförvärv.
I alla fall om du frågar Stockenberg som fortfarande måste ersätta skarpskytten Mathias Mark Pedersen.

– Vi måste givetvis ersätta den där dansken, han gjorde ju ändå 160 mål, säger han och skrattar.

“Då kan inte ens corona stoppa oss”

Med en fjärdeplats i ryggen och en knuten näve i fickan är målsättningen hög inför kommande säsong. Det handlar inte längre om att ta en kvalplats, menar Stockenberg.

– Vi går för att vinna nästa år. Den här säsongen ska vi ta klivet upp, det är hela klubbens mål, att vi ska vinna nästa år. Vinner vi serien kan inget stoppa oss från att gå upp, inte ens coronaviruset.

Vilket lag tror du att ni kommer få slåss mot om titeln?
– Det kommer nog bli samma som sist. Det blir nog Skånela, Hammarby och Karlskrona vi får slåss med, avslutar han.

MER NYHETER FRÅN ALLSVENSKAN

Profilen stannar i Amo: ”Gjort över 1000 mål i klubben”
Karlskrona värvar från Handbollsligan: ”Stora förhoppningar”
Silly Season: Här är alla nyförvärv i Allsvenskan

Kristianstad rustar för SHE – värvar från Lugi: ”En målgörare av rang”
Här är Amos senaste nyförvärv: ”Stocken övertygade mig”
Så blev serieindelningen för svensk elithandboll