Senioridrott får vänta. Det är senaste beskedet från Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten. Foto: Bildbyrån

Ska matcher få spelas eller inte? Gäller det bara träningsmatcher?  Det har varit ett återkommande frågetecken senaste veckorna. Nu har Folkhälsomyndigheten (FHM) kommit med ett nytt förtydligande. 

Folkhälsomyndigheten har tidigare informerat om att träningsmatcher kunde vara okej, så länge deras rekommendationer uppfylldes.
Det har fått flera Allsvenska fotbollsklubbar, bland annat Hammarby och Djurgården, att boka in en träningsturnering samtidigt som Stockholms Fotbollförbund tagit beslut om att köra igång tävlingssäsongen redan till helgen.

”Seniora matcher får man vänta med”

Under torsdagen valde därför myndigheten att återigen tydliggöra sina riktlinjer och förtydliga vad som gälle.

– Vi har bestämt oss för att uppmuntra alla typer av matcher på barn- och ungdomsnivå. Riskerna är små och förlederna är stora för de här barnen. Seniora matcher får man däremot vänta med, säger FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tegnell och myndigheten uppmanar samtidigt att det är fortsatt lika viktigt att följa deras tidigare rekommendationer för evenemang och folksamlingar.
– Man ska se till att det inte blir trängsel på det här matcherna och det ska finnas goda möjligheter till god hygien. Då är vår bedömning att riskerna är väldigt små och fördelarna stora, säger Tegnell.
Riksidrottsförbundet är positiva till beskedet.
– Det är viktigt att idrotten fortsätter att vara en fast punkt för barn och ungdomar i en turbulent omvärld samtidigt som vi anpassar aktiviteter efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det är skönt att dessa nu gör det enklare för föreningar att göra rätt, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here