Stockholms Fotbollförbund står fast vid sitt beslut om seristart. Foto: Bildbyrån

Stockholms Fotbollförbund (StFF) bestämde förra veckan att tävlingsverksamheten ska starta till helgen. Och beslutet kvarstår. Trots att det går emot Svenska Fotbollförbundets (SvFF) riktlinjer och även har väckt motstånd i form av en namninsamling, som hittills fått 250 underskrifter.
– Vi står fast vid vårt beslut och sett till att vi har 90 000 licensierade spelare så är vår uppfattning att en överhängande majoritet är positiva till beslutet, säger StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg till Solidsport News.

Diskussionen om huruvida fotbollens tävlingssäsong ska dra igång som vanligt eller skjutas fram på grund av coronaviruset har varit ett hett ämne senaste tiden.

Så sent som förra veckan gick Svenska Fotbollförbundet (SvFF) ut med nya rekommendationer till sina 24 distriktsförbund, utifrån Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste riktlinjer. SvFF gav då klartecken för att träningsmatcher kan genomföras så länge FHM:s rekommendationer kan uppfyllas.
Samtidigt uppmanades distrikten att “överväga” att skjuta upp sina seriestarter. 

Flera distrikt har därefter valt följa den uppmaningen medan andra har valt att köra igång tävlingssäsongen som planerat. Stockholms Fotbollsförbund (StFF) är ett av distrikten som valt den sistnämnda vägen. 

– Vi hade ett internt möte idag och så länge inga nya riktlinjer presenteras så kommer det bli seriestart till helgen, säger StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg till Solidsport News.

“Känner oss väldigt trygga med beslutet”

Förra veckan meddelade StFF att tävlingsverksamheten kommer starta den 17 april, alltså nu till helgen. Ett beslut som togs efter att distriktet själva varit i kontakt med både Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm.

– Vi fick möjlighet att ställa specifika frågor till experter och utifrån svaren vi fick av dem kunde vi själva ta ett beslut. De har alltså inte gett oss rådet att starta serien, det är vårt eget beslut utifrån svaren vi fick både muntligt och skriftligt. Baserat på det känner vi oss väldigt trygga med beslutet.

En viktig punkt för StFF var då att reda ut skillnaden på en träningsmatch kontra en tävlingsmatch, eftersom just träningsmatcher hade fått klartecken att genomföras av både SvFF och FHM, men inte tävlingsmatcher.

– Det var viktigt att reda ut eftersom det var omöjligt för oss att se skillnaden, i alla fall i vårt distrikt. I Stockholm är både resebeteende, fysisk kontakt och antal åskådare väldigt likt i båda avseenden.

Fick ni svaren ni sökte?
– Ja, vi fick tillräckligt bra svar på våra frågor för att kunna ta det beslut som vi tog.

“Har inte försökt hitta kryphål” 

Följetongen fortsatte sedan med att Svenska Fotbollförbundet gick ut och meddelade att man tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet kommer se över idrottens riktlinjer, ännu en gång.

“Idrottens förhållningsregler behöver tydliggöras, det är bra att det nu kommer att ske. Folkhälsomyndighetens direktiv är styrande för hur svensk fotboll agerar och anpassar sin verksamhet för att förhindra smittspridning i samhället. Tydlighet är avgörande för att åtgärderna ska vara så effektiva som möjligt, vi uppskattar verkligen den dialog vi nu har med Folkhälsomyndigheten om detta” sa SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Möllerberg är då tydlig med att StFF är öppna för att ändra sitt beslut – om nya riktlinjer skulle bli aktuellt.

– Det finns ingen som helst prestige i att vi vill starta vår serie i helgen. Vi är väldigt ödmjuka och anpassade för att snabbt ändra vårt beslut och skjuta fram saker, om det skulle behövas. Vi har inte försökt hitta några kryphål överhuvudtaget utan har snarare försökt reda ut exakt hur fotbollsverksamheten kan påverka smittspridningen. 

Tror inte beslutet ändras: “Känns osannolikt”

Hur sannolikt tror du det är att det kommer nya riktlinjer som gör att ni får skjuta fram seriestarten? 

– Ja du, jag vågar inte gissa längre…  men jag har svårt att se vår seriestart skulle göra skillnad i en eventuell smittspridningstopp. Det är min personliga och kanske naiva bedömning. Den grundar sig i det fantastiska initiativ som gjorts för att minska spridningen och utifrån svaren vi fått av experter. Baserat på det har jag väldigt svårt att se att vi kommer behöva ändra vårt beslut, säger hon.

Beslutet har fått stor uppmärksamhet medialt och även fått en del missnöjda röster att visa motstånd. Det handlar då främst om en namninsamling som startats på sajten intenu.nu men som hittills bara har fått 250 underskrifter.

–  Vi känner till den, är medvetna om att en oro finns och har svarat alla som har hört av sig. Men sett till att vi har 90 000 spelare och över 5000 lag så är uppfattningen att majoriteten är positiva till beslutet. Vi känner oss också trygga med att vi grundat beslutet på en väldigt noggrann riskbedömning tillsammans med experter, avslutar Möllerberg.

RELATERADE NYHETER:

StFF:s besked – tävlingssäsongen inleds under april
SvFF:s nya besked: ”Träningsmatcher och träningar kan genomföras”
StFF:s skarpa kritik: “Känns ännu mer otydligt”
Efter nya beskedet – all tävlingsverksamhet ställs in
”Ett möjligt dråpslag för elitklubbarna”