Coronaviruset har förändrat spelplanen. Nu måste idrotten anpassa sig, skriver Andreas Westerlind. Foto: Bildbyrån

Teatrar, skolor och begravningsbyråer har redan gjort det. Nu måste även breddidrotten hitta nya sätta att tjäna pengar till lagkassan, menar Solidsport News Andreas Westerlind.
– När läktare gapar tomma måste idrotten hitta ett nytt sätt att behålla sin publik och samtidigt skapa nya intäkter, skriver han.

Det här är en krönika, åsikterna är skribentens!

Flygplatser ekar av tystnad. Teatrar bommar igen. Konserter ställs in. Läktare gapar tomma. Kassörer och revisorer svettas av skräck.
Ljuden av en boll som passas, en puck som skjuts i sargen, ett racket som träffar bollen, en tränare som ropar. Allt har sakta men säkert tystnat. 

Coronaviruset har satt hela samhället på paus och kidnappat idrotten och kulturlivet på samma gång. 

Frågan är, kommer vi någonsin kunna gå tillbaka till hur det en gång var?
Det vore bara väldigt naivt att tro det.

“Det går inte längre att förlita sig på biljettintäkter, sargreklam och cafeteriaförsäljning”

Flera branscher har redan insett verkligheten och börjat anpassa sig för framtiden.
Skolor har flyttat hela sin utbildning till det digitala och håller nu både lektioner, grupparbeten och muntliga framföranden online. Vi ser samtidigt allt fler teatrar, konserter och till och med begravningsbyråer lämna den fysiska arenan och istället bedriva sin verksamhet digitalt via livesändningar. 

Nu är det dags för idrotten att följa efter.
Sporten har alltid varit längst fram när det gäller att livesända och kommersialisera sina evenemang. Det har gjort idrotten till en förebild, inte minst för den kulturella sektorn. 

Men det har hittills bara handlat om elitidrotten –  inte bredden. Det är en verklighet jag är övertygad om kommer ändras. Och då pratar jag om här och nu.

Som idrottsförening går det inte längre att förlita sig på biljettintäkter, sargreklam, generösa sponsorer, cafeteriaförsäljning eller ideella eldsjälen Arne som säljer bingolotter i entrén. Särskilt inte med tanke på att just publik på arenor lär portas på obestämd tid. 

Nej, när läktare gapar tomma måste idrotten hitta ett nytt sätt att behålla sin publik och samtidigt skapa nya intäkter.

Och med risk för att låta säljande finns det redan färdiga lösningar.
Så tillåt mig att skryta.

På Solidsport har vi bara senaste året sett tusentals lag starta upp gratiskanaler och börja livesända sina matcher. Konceptet är lika enkelt som självklart. Lagen livesänder och säljer “digitala biljetter” till sina matcher och får samtidigt hejarklacksledaren, föräldern eller en farfar långt bort att signa upp som betalande Månadssupportrar. 

Hokus pokus, simsalabim! En ny intäktskälla har skapats.

“Föreningar ska inte behöva dubblera antalet sålda lotter, salamikorvar eller delikatessostar”

Det fungerar både för dig som är systemvetare, pokemon go-proffs eller en hopplöst oteknisk lagledare. För tack vare dagens teknik räcker det med en smartphone, internetuppkoppling och några tryck med tummen i vår Broadcast-app så kan vem som helst bli ett livesändningsproffs. 

Så vad innebär då detta?
Jo, föreningar ska inte i coronatider behöva dubblera antalet sålda lotter, salamikorvar, delikatessostar, grillkol, kakor, strumpor, kalsonger, klistermärken, toalettpapper, tandborstar eller lakritspipor…(hämtar andan)… och därmed skjuta över ansvaret på redan hårt pressade ideella ledare, spelare och föräldrar. 

Det är heller inte rimligt att som klubb fortsätta sälja soffbiljetter, låtsaskorvar eller låtsasdrinkar bara för att idrotten ska spela inför tomma läktare.
Då tar man sina supportrar för givet.


Idrotten måste digitaliseras.
Och det är en win-win för alla.

Spelare slipper vara fältsäljare hela sommaren och föräldrar slipper sucka över fulla kylar av salamikorvar, ostlukt och att spela bingolotto… ännu en helg.
Klubbar kan samtidigt behålla sin publik, ersätta biljettförsäljningen med pay-per-view och lägga till reklam i livesändningar som en ny dimension i sitt sponsorpaket.

Möjligheterna finns helt enkelt.
Men idrotten måste sluta titta försiktigt runt hörnet och istället ta ett bestämt kliv framåt.
Då är jag övertygad om att många klubbar kommer tackla både coronaviruset och komma ut starkare än någonsin. Det har teatrar, artister, föreläsare, och ja… till och med begravningsbyråer, redan bevisat.

Du kan läsa mer om hur ditt lag kan använda Solidsport här.

LÄS OCKSÅ MINA TIDIGARE INLÄGG:
“Dags att växa upp – nu måste idrotten ta ansvar”