Varumärkesexperter uppmanar fotbollsklubbar till att tänka nytt under coronakrisen. Foto: Bildbyrån

Coronavirusets utbrott har satt stopp för fotbollssäongen. Då måste elitklubbarna hitta nya sätt att stärka sina varumärken. 
”Det kommer rita om varumärkeskartan” säger varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon till FotbollDirekt.se.
”Det är nu rätt tid att skapa nya digitala upplevelser som fansen inte ens visste fanns” skriver Nora Henriksson på Mediamonks i ett inlägg hos Dagens Media.

Den växande coronakrisen har inneburit stora utmaningar för svensk idrott och inte minst för landets elitklubbar. Fotbollsklubbarna i Allsvenskan väntar just nu desperat på att få dra igång årets säsong.

Men det är helt fel att bara sitta och vänta på säsongsstart menar varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon. Han tycker elitklubbarna måste utnyttja situationen bättre.

– Jag tror att klubbarna blivit tagna på sängen av allt det här, vilket såklart är helt förståeligt, men från och med nu och framåt är dags att börja tänka på hur man håller intresset vid liv och hur man skapar unikt innehåll. Jag tycker klubbarna varit lite passiva hittills, och återigen det förstår jag, men många har nog blivit lite väl tagna av stundens allvar och det gäller både företag och föreningar, säger han till FotbollDirekt.se.

”Möjligheterna är mycket större än insatserna hittills”

Någon som är inne på samma linje är Nora Henriksson, Managing Director på Mediamonks.

”Möjligheterna är så mycket större än de insatser vi hittills sett. Jag förstår varför det är svårt för många aktörer att agera, när förutsättningarna är okontrollerbara och alla planer kastats omkull. Men varför vänta in att allt ska bli som vanligt, när vi är mitt uppe i en situation som enligt alla rapporter kommer förändra människors beteende och driva på den digitala utvecklingen?” skriver hon i ett inlägg hos Dagens Media.

Niklas Turner Olovzon vill se att klubbarna bjuder på mer personligt och intresseväckande innehåll – som låter supportrar få en större inblick i klubbarnas vardag.

– Jag skulle vilja se mer om hur spelare tränar, personporträtt, vad klubbarna gör för samhällsinsatsen eller gamla minnen. Man skulle kunna ha digitala sändningar varje dag från studios och annat men jag hoppas och tror att vi är där ganska snart nu när allt börjar landa lite, säger han till FotbollDirekt.se.

– Det finns kanske mer tid än någonsin för digital konsumtion så jag efterlyser mer intressant innehåll, fortsätter han.

”Kommer ge supportrarna en ny dimension”

Han tycker också klubbar måste vara försiktiga med att spela för mycket offer i den situation som har uppstått.

– Till exempel att man gråter ut för mycket i medier och börja kräva för mycket av sina supportrar. Vill man vara en stark aktör lokalt så måste man också kunna vara det i kristider.

Nora Henriksson poängterar också att krisen har öppnat upp helt nya möjligheter för idrottsklubbar att bygga en relation med sina supportrar.

”Jag är övertygad om att det finns en möjlighet till en ny sorts intimitet mellan fotbollens viktigaste ambassadörer och dess mest trogna följare. Och att de som satsar på att utveckla de möjligheterna nu, kommer kunna erbjuda en typ av underhållning som kommer ge fotbollen och supportrarna en ny dimension. Även när ligamatcher och landskamper spelas för fullt igen” skriver hon.

MER NYHETER OM #COVID19

“Ska idrotten överleva måste den digitaliseras”
SvFF:s besked: ”Träningsmatcher och träningar kan genomföras”
StFF:s skarpa kritik: “Känns ännu mer otydligt”
FHM: ”Det går att spela mindre lokala matcher”
Tegnell om Gothia Cup: ”Oddsen är små”
Tegnell: ”Vi kommer komma med en rättelse”

VM-drömmen ställdes in – nu handlar hon åt äldre

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here