Andreas Westerlind skriver om domarbristen i Sverige. Foto: Bildbyrån

Flera idrotter larmar om en växande domarbrist.
Nu vill Solidsport News Andreas Westerlind att idrottssverige tar ansvar.
– Det är dags att växa upp, skriver Westerlind.

Det här är en krönika, åsikterna är skribentens.

“Du är så jävla kass”. “En blind person dömer bättre än du”.
“Jag skulle kunna mörda efter det här”.

Alla som är eller har varit aktiva vet hur det kan låta, både på och utanför planen. Glåporden som kastas mot domare, match efter match. Från såväl spelare, ledare och publik.

Ord och idioti som de flesta domare bara låter rinna ner för axlarna för att sedan döma vidare. Men många suckar också argt, slår knytnäven i väggen och kastar tillslut in handduken.

Det har gjort att vi nu har en växande kris över hela landet. Såväl innebandyn, ishockeyn, handbollen, fotbollen, basketen och bandyn har idag en svår domarbrist, visar SVT:s senaste granskning. Och den blir allt mer allvarlig.

“Jag är jätteorolig för att vi inte får tillräckligt med domare”, säger exempelvis Thore Johansson, ordförande i Svenska Fotbolldomareförbundet.

“En vuxenmobbning som måste försvinna”

Situationen har gjort att klubbar tvingas flyga upp domare söderifrån till matcher norrut, samtidigt som vissa måste döma flera matcher per dag. Det stora problemet är att många domare slutar redan efter 1-2 år. Varför?
Gissa...

Du kan själv sätta dig in i deras situation.
Under din första vecka på jobbet hör du någon skrika “din jävla sopa” efter att du har missat en mötestid, men du lyckas släppa det. Din andra vecka får du ett mordhot i mejlkorgen av en missnöjd kund, som du direkt raderar. Dagen efter läser du i tidningen att en expert tycker du har gjort en “horribel insats”.
Hur länge skulle du orka?

“Det är sånt som händer i stridens hetta”.
En nästan biblisk mening som varje spelare, ledare eller supporter snabbt tar fram som försvarsvapen efter att ha skrikit könsord eller idiotförklarat en domare. Lika snabbt får den också acceptans som en fullt rimlig förklaring… trots att det låter som något en 10-åring skulle säga efter en rast som spårat ur.

Nej, det är dags att sluta med vuxenmobbning.
Det är dags för idrottssverige att ta ansvar och växa upp.
Och det gäller alla, även vi som skriker i tv-soffan…

Att den svenska hockeyligan SHL strax innan jul införde böter för kritik mot domare tycker jag är hårt – men helt rätt.
Stora problem kräver hårda tag. 

Jag hoppas att fler ligor gör likadant.