Andreas Westerlind skriver om domarbristen i Sverige. Foto: Bildbyrån

Flera idrotter larmar om en växande domarbrist.
Nu vill Solidsport News Andreas Westerlind att idrottssverige tar ansvar.
– Det är dags att växa upp, skriver Westerlind.

Det här är en krönika, åsikterna är skribentens.

“Du är så jävla kass”. “En blind person dömer bättre än du”.
“Jag skulle kunna mörda efter det här”.

Alla som är eller har varit aktiva vet hur det kan låta, både på och utanför planen. Glåporden som kastas mot domare, match efter match. Från såväl spelare, ledare och publik.

Ord och idioti som de flesta domare bara låter rinna ner för axlarna för att sedan döma vidare. Men många suckar också argt, slår knytnäven i väggen och kastar tillslut in handduken.

Det har gjort att vi nu har en växande kris över hela landet. Såväl innebandyn, ishockeyn, handbollen, fotbollen, basketen och bandyn har idag en svår domarbrist, visar SVT:s senaste granskning. Och den blir allt mer allvarlig.

“Jag är jätteorolig för att vi inte får tillräckligt med domare”, säger exempelvis Thore Johansson, ordförande i Svenska Fotbolldomareförbundet.

”En vuxenmobbning som måste försvinna”

Situationen har gjort att klubbar tvingas flyga upp domare söderifrån till matcher norrut, samtidigt som vissa måste döma flera matcher per dag. Det stora problemet är att många domare slutar redan efter 1-2 år. Varför?
Gissa...

Du kan själv sätta dig in i deras situation.
Under din första vecka på jobbet hör du någon skrika “din jävla sopa” efter att du har missat en mötestid, men du lyckas släppa det. Din andra vecka får du ett mordhot i mejlkorgen av en missnöjd kund, som du direkt raderar. Dagen efter läser du i tidningen att en expert tycker du har gjort en “horribel insats”.
Hur länge skulle du orka?

“Det är sånt som händer i stridens hetta”.
En nästan biblisk mening som varje spelare, ledare eller supporter snabbt tar fram som försvarsvapen efter att ha skrikit könsord eller idiotförklarat en domare. Lika snabbt får den också acceptans som en fullt rimlig förklaring… trots att det låter som något en 10-åring skulle säga efter en rast som spårat ur.

Nej, det är dags att sluta med vuxenmobbning.
Det är dags för idrottssverige att ta ansvar och växa upp.
Och det gäller alla, även vi som skriker i tv-soffan…

Att den svenska hockeyligan SHL strax innan jul införde böter för kritik mot domare tycker jag är hårt – men helt rätt.
Stora problem kräver hårda tag. 

Jag hoppas att fler ligor gör likadant.

6 COMMENTS

 1. Hej.
  Inom hockeyn fanns ett projekt där gamla spelare som spelat div1 och uppåt fick lite försprång.
  Tyvärr tog inte Joel Hansson vara på alla som var med och det dig ut direkt men Daniel Wessner dömer allsvenska redan.

  Tycker sporterna ska ta vara på gamla spelare mer.

 2. Ni glömmer en sak. Det bör även vara kvalitet på domarna. De senaste åren då jag sett många handbollsmatcher så är domarinsatserna av varierande kvalitet. Men det är till och med av så dålig kvalitet att om samma sak hänt inom annat område i samhället så hade personen blivit av med sitt jobb. Varför sker inte det inom domarvärlden? Det sker i alla fall inte så jag har sett det. Samma domare dyker upp hela tiden.
  Jag kan ta ett direkt exempel utan att hänga ut någon. En viktig match i USM handboll. Två spelare ramlar. Den på topp ligger med ryggen nedåt på den andre och rullar fram och tillbaks 3 ggr. Den under blir förbannad och säger en ful sak. Domaren springer fram och blåser, allt i samma händelse. Ett par sekunder senare åker det röda kortet fram. Matchen förloras. Mycket pga. av den händelsen som var direkt regelvidrig från domaren och sen påverkade hela laget. Efteråt säger jag (lugnt och sansat) till domaren ”du vet att du dömde fel va? det finns inte stöd i reglerna för det domslutet”. Domaren blir så arg så hen börjar gapa och skrika och i till slut klampar iväg som ett litet barn ut ur hallen. Någon minut senare kommer tävlingsansvarige och skäller på matchansvarige och säger att det sitter en domare och gråter därute. Inte på mig, som både sett och hört hur uselt domaren dömt. Det är bara domarens sida som tas upp. Domarproblemet befinner sig på betydligt fler plan än att domare får utstå bedrövliga kommentarer. Spelare och folk runt omkring får också utstå bedrövliga domare. Dags att göra något åt felaktigheterna på bägge sidor.

  • Hej Bengt,

   Förstår ditt resonemang men samtidigt inte. Det är svårt att efterfråga bättre domare när nya domare i genomsnitt slutar redan efter 1-2 år på grund av klimatet. Något som i sin tur gör att mer erfarne domare för döma mycket mer och slutar av det skälet. Slutligen kommer det göra att kvalitén hela tiden minskar eftersom tillväxten är för dålig. Med andra ord, problemet du beskriver kommer bara bli värre så länge vi tillåter nuvarande klimtat!

 3. Bengt, din bitterhet mot domare och deras kvaliteter är huvudorsaken till domarbristen. ”spelare och folk runtomkring får utstå bedrövliga domare” är ju inte precis det som min son vill höra. Det är precis din attityd som gjorde att han inte ville bli domare. Visa mer ödmjukhet och stötta domarna istället så även de kan utvecklas. Om en domare sitter och gråter – är du fortfarande upptagen med hur domaren dömt istället för hur domaren mår. Din reaktion är ju minst sagt märklig.
  Slutligen. Jag är intensivt trött på alla självutnämnda experter runt planen som vet hur det ska dömas i respektive idrott och själva aldrig ställer upp på den enkla regeln som heter ”domaren dömer”.

  • André. Läsförståelsen är tyvärr inte på topp ser jag. Men låt mig breda ut mig lite till så att du kanske kan förstå.

   Det är en milsvid skillnad på att missa i sin bedömning men ändå vara inom regelboken, mot att hitta på egna regler. Bedömningsmissar tar jag varenda dag i veckan. DET är ”domaren dömer”. Min kritik är att för många domares insatser är av så låg kvalitet att de har svårt med reglerna.

   Mitt exempel var vid ett tillfälle när kvaliteten var så undermålig att den gick ut över spelet så till den grad att hade det varit en domare med kvalitet så hade matchen slutat annorlunda. För övrigt satt jag i seket och skall då föra diskussion med domarna. Särskilt som jag kan den sporten mer än väl. Jag satt även 3-4m från sagda händelse. Min kommentar till just den domaren var lugn och sansad och efter att alla spelare tackat och gått ut och protokoll skrivits under. Den var inte det minsta ovänlig eller nedvärderande. Snarare upplysande. Men ändå klarar inte domaren av att ta den enkla och sakliga kommentaren. Att du sen tror att jag skulle ha låtit personen sitta och vara ledsen får stå för dig. Jag pekar även på att tävlingsledaren hade dåliga kunskaper och bara reagerar med någon kroppsdel som inte befinner sig mellan öronen. Jag menar också att färre och färre står på sportens sida. Lyssna bara på kommentatorerna i TV. De förordar till och med att regelböckerna inte skall följas. ”Domarna skall lägga sig på rätt nivå”. Det finns inte olika nivåer. Det finns EN nivå och det är regelboken. I ishockey och fotboll hör jag det ständigt i på TV. Den enda sport jag ser som ALDRIG verkar vara anfäktad av den utvecklingen är rugby. Om man nu skulle vilja ha en annan nivå får man helt enkelt ändra reglerna, inte bedömningsnivån. Då blir det en trygghet för domarna också.

   Slutligen. Ingen domare skall utstå spott och spe. Jag har under åren hutat åt både de egna spelarna, motståndarna samt coacher (även publik om jag sitter där) om de inte kan föra sig mot domarna. Det kommer jag fortsätta med. Att din son valt att sluta är beklagligt och om det skett för att han inte orkar höra skit från läktaren, spelare och coacher så är det utan tvekan fel men inget som har med min inställning att göra. Det skall du ha klart för dig.

 4. Ju fler domare som fortsätter döma, desto större möjlighet har man ju att premiera de duktiga och seriösa domare som kommer fram. Vid domarbrist får man ju stå ut med vad som erbjuds. Så båda problemen löser man ju egentligen på samma sätt, genom att bänk och läktare är så stöttande som möjligt. Visst har jag som både ledare och förälder stött på bedrövliga domare (och ibland domare som bara har en dålig dag), men i grund och botten är det från läktaren förändringen måste ske. Hade vi samma krav på läktaren som på domarna skulle 90% av alla konflikter undvikas och vi skulle inte tappa domartalanger på samma sätt framöver. Inom ungdomsidrotten tycks dessutom vissa föräldrar vara oförmögna att förstå att en 15-årig domare inte kan döma på elitnivå, de är också under utbildning (och 12-åringarna på plan inte blir bättre framtida elitspelare, bara om de lyckas vinna just den här matchen…)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here