Det råder domarbrist i idrottssverige. Foto: Bildbyrån

Bristen på domare i Sverige blir allt mer akut. Det visar SVT:s granskning av totalt sex idrotter.
– Jag är jätteorolig, säger Thore Johansson, ordförande i Svenska Fotbolldomareförbundet till SVT.

SVT har granskat domarsituationen för totalt sex idrotter; fotboll, ishockey, handboll, innebandy, bandy och basket. Och resultatet är minst sagt oroväckande.

Samtliga berättar att det finns en brist på domaren eller att risken är stor att sporten är påväg dit.

LÄS ÄVEN: Nya förbudet försvårar för lagen i Allsvenskan

– Jag är jätteorolig för att vi inte får tillräckligt med domare, säger exempelvis Thore Johansson, ordförande i Svenska Fotbolldomareförbundet.

Flera idrotter rapporter att det är stört problem i norra Sverige. Inom både handbollen och basketen tvingas klubbar flyga upp domare från södra Sverige.

“Hade mer respekt för domare förr”

Men vad beror domarbristen?
Framför allt två anledningar lyfts fram; klimatet har hårdnat och det stora tappet gör att situationen förvärras för befintliga domare.

– I vissa matcher tvingas vi ha domare som dömer två matcher per dag, berättar Joel Hansson, domaransvarig på svenska ishockeyförbundet.

LÄS ÄVEN: Misstänkt matchfixning – stoppade match i Division 4

Enligt flera finns det ganska många nyutbildade domare, men där många slutar redan efter ett eller två år. Något som oftast beror på den utsatta miljön.

– Förr hade man mer respekt för den svartklädda damen eller herren i mitten, men det har man inte i dag, säger Thore Johansson.

Läs om hela granskningen på svt.se.