SolidSport sänder Sveriges viktiga EM-kval mot Vitryssland den 29 november.
Det blir även nye förbundskaptenen Hugo Lopez, 43, första match med landslaget – och i en första intervju berättar spanjoren om den svåra utmaningen, landslagets målsättning och att arbetet med att locka tillbaka NBA-stjärnan Jonas Jerebko, samt Europa-proffsen Jeffrey Taylor och Marcus Eriksson till blågult redan har börjat.
– Jag är säker på att de vill vara en del av landslaget, och hoppas att de ansluter till sommaren, säger Lopez.

Sverige inledde EM-kvalet med en förlust mot Danmark, och behovet av ett bättre resultat mot Vitryssland i Uppsala är stort för att nå EM.

Hugo Lopez känner till förutsättningarna väl, och erkänner att de kunde varit mycket bättre för ett lag och en förbundskapten som nu samlas för första gången.

– Vi har tre dagar på oss att träna ihop oss inför matchen mot Vitryssland. Det blir svårt, men vi ska göra vårt yttersta. Jag kommer att jobba med att spelarna bli bekväma i mitt sätt att spela, och att göra saker enkelt, säger Lopez.

Som har starka meriter, bland annat från Real Madrid och den spanska ligan, och tog över jobbet som svensk förbundskapten efter Vedran Bosnic.

Den senaste tiden har Lopez noga studerat svenska landskamper för att skaffa sig ett bättre överblick och koll på det spelarmaterial han nu kommer att jobba med.

– Man lär inte känna personer så snabbt, vi måste ta det dag för dag. Jag har redan talat med några spelare över telefon, och kommer att tala med alla såklart, säger Lopez.

Som säger vidare om matchen mot Vitryssland i Fyrishov:

– Det är en stor match, speciellt efter förlusten mot Danmark. Vitryssland har ett starkt lag, men jag vet också att vi har mycket talang och vad jag förstår en bra kemi i truppen – och jag hoppas verkligen att vi vinner.

Sverige kommer att tvingas spela utan lagkaptenen Viktor Gaddefors som är skadad.

Spelare som mer väntat saknas är Golden State Warriors Jonas Jerebko, Gran Canarias Marcus Eriksson och Real Madrids Jeffery Taylor.

Men Hugo Lopez har förhoppningar att trion relativt snart är tillbaka i det svenska landslaget.

– Nu spelar de i NBA och i Europa och är mycket upptagna, men både jag som coach och förbundet skulle älska om de valde att ansluta till landslaget under sommaren när de får mer tid över, säger Lopez.

– Jag är säker på att de vill vara vara en del av landslaget.

Lopez berättar att han vill ha en dialog med de tre spelarna, och avslöjar att han redan kontaktat en av dem.

– Jag har talat med Jeff Taylor. Men jag har inte haft en chans att prata med Jonas ännu.

Vad sa Taylor gällande landslaget?

– Det får stanna mellan honom och mig.

Vad är din närmaste målsättning för landslaget?

– Jag tror att som land så finns det mycket talang i Sverige, vi borde vara bland de 24 bästa länderna in Europa och vi ska spela EM. Det är det vi ska försöka göra nu och vi har potentialen, säger Hugo Lopez.

Du hittar landskampen Sverige-Vitryssland på solidsport.com/sbbf

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com