SverigeCupen kan vara avstampet mot stora karriärer.
Fråga bara tvillingarna Maria och Safia Bennani, 29,
– Det var faktiskt efter finalen i SverigeCupen som vi valde att avsluta våra spelarkarriärer och satsa på dömandet istället, säger Safia.
I dag dömer tvillingarna Champions League, herrhandboll på högsta nivå – och har precis blivit uttagna att döma EM i december.

De berättar gärna hur speciellt SverigeCupen är.

Hur erfarenheten fick dem att våga ta klivet från egna spelarkarriärer till en roll “på andra sidan”.

– Det bästa minnet från SverigeCupen är utan tvekan adrenalinkicken vi fick efter att vi dömt flickfinalen. Finalen var det allra första och största vi då uppnått som domare och det gav oss verkligen mersmak. Det är samma kick vi är ute efter varje gång vi får uppleva de där nyckelupplevelserna som domare. Det var faktiskt efter den finalen i SverigeCupen som vi valde att avsluta våra spelarkarriärer och satsa på dömandet istället, berättar Safia.

Maria fyller i:

– Sedan är SverigeCupen även en samlingsplats för domare från hela Sverige. När man som distrikts- eller regiondomare dömer SverigeCupen dömer man oftast med kollegor från egna regionen. Att få träffa domare från hela Sverige i en turnering som är sanktionerad av Svenska Handbollsförbundet är något extra speciellt. De domare som vi träffade i SverigeCupen är idag fortfarande våra vänner och flertalet är vi även Elitdomare tillsammans med. Tror inte att det är många Elitdomare idag som inte passerat SverigeCupen.

 Vad gav SverigeCupen er för erfarenheter i er domarroll, som ni kanske fortfarande drar nytta av?

– Just att det är en cup som Svenska Handbollsförbundet har hand och en del av en utbildningsstegen från föreningsdomare till EHF och IHF-domare så är SverigeCupen en väldigt bra utbildningscup att ta del av.

– Under SverigeCupen lärde vi oss grunderna i hur man förbereder sig för en match, hur man analyserar efteråt med hjälp av delegaterna på plats, säger Maria.

– Vi lärde oss hela “tävlingsmomentet” mellan domare för att få vara med i slutspurten och cupens sista matcher. SverigeCupen la grunden till detta i vår karriär och lärde oss mycket som vi idag använder när vi är iväg på turneringar och mästerskap, säger Safia.

Berätta när det är som bäst att vara domare! 

– Det som är absolut bäst med att vara domare är de tillfällen när vi är en del i de absolut häftigaste matcherna. Under en turnering, ett slutspel eller ett mästerskap då hela ens omgivning arbetar mot ett och samma mål och man slutligen själv får vara delaktig i det som alla andra också arbetar mot är nog det absolut bästa som finns, säger Maria, och Safia fortsätter:

– Närmast i minnet är damernas SM-final i fjol. Vi har dömt ett antal slutspel och varje år jobbar både domare och spelare mot finalen. Känslan när man når dit man så länge kämpat mot är helt oslagbar. Just då tänkte vi tillbaka till vår final i SverigeCupen som var precis 11 år tidigare och fylldes av samma adrenalinkick som vi sedan dess alltid letat vidare efter.

Det måste vara jobbigt ibland också, berätta när det är riktigt tufft att döma? 

– Det är som tuffast att döma när man känner att man tappat kontrollen på matchen eller att det hänt någon specifik situation och man lyckas inte hitta tillbaka. Då är varje minut en plåga och man vill egentligen bara att matchen ska ta slut. Då är det riktigt tufft, säger Safia.

– Här hamnar nog många domare i ett vägskäl och det skapas en osäkerhet i om domarskapet verkligen är något att satsa på. Det är också tufft med föräldrar och andra runt omkring som kan bete sig riktigt illa. Vi har flera gånger tvivlat om man ska fortsätta när man möts av sånt, men det positiva har alltid övervägt. Innan man själv hittar den inre säkerheten och styrkan som domare är domarkollegorna otroligt viktiga i stöttningen, då man som domare oftast är ganska i ensam.

– I laget är det fler som kan stötta och backa upp, medan man som domare har sin kollega.

– I SverigeCupen träffar man flera kollegor med samma ambition och målsättning som en själv och blir därför tillsammans väldigt viktiga för varandras framgångar.

Nu ska ni döma EM i december. Hur ser ni på det, och vad har ni för målsättning med domarsysslan?

– För oss är EM en otrolig bedrift som vi är extremt stolta över. Vi började döma handboll för 12 år sen och har redan hunnit med väldigt mycket under den tiden. EM blir nu det första mästerskapet på den stora arenan vilket både är nervöst men också väldigt spännande. Vi ser EM som ett avstamp mot fler upplevelser och hoppas verkligen att vi kan hålla en hög lägstanivå under hela mästerskapet.

– Just nu är vi glada för att ens överhuvudtaget få vara med på den scenen och fokus ligger vid bra förberedelser med teori, träning och kost. Målet är att nå dom stora mästerskapen, såklart. EM blir nu ett test för oss också, så hoppas vi att vi har det som krävs för att få vara kvar på den nivån.

Vad är det bästa/svåraste med att vara tvillingar och jobba tillsammans på handbollsplanen?

– Det bästa är att få uppleva det vi gör tillsammans med familjen. Sedan kan vi varandra innan och utan så vi har en väldigt bra uppfattning om hur den andra kommer att reagera i vissa situationer, även i nya situationer just för att vi är syskon, säger Safia.

– Det svåraste är nog att domarskapet aldrig tar slut eller pausas mellan matcherna. Vi möts inte i hallen och säger på återseende till nästa match, utan vi är hela tiden i det. Det kan vara lite jobbigt att det inte finns någon paus utan dömandet är där hela tiden. Med åren har vi blivit bättre på att inte prata handboll hela tiden utanför banan, men det blir lätt att det tar över då vi arbetar med dömandet nästan varje dag, säger Maria.

Okej, varför ska unga tjejer och killar börja döma handboll?

– Det är en fantastiskt möjlighet för att kunna hålla kvar vid sporten man älskar när suget för att spela har minskat.

– Man får chansen att uppleva turneringar och matcher man kanske inte skulle göra som spelare tex Finalsteget i USM, landets högsta serier och förhoppningsvis internationell handboll. Genom domarskapet utvecklar man också egenskaper som är nyttiga även utanför planen, säger Maria, innan Safia avslutar:

– Domarskapet har lärt oss ledarskap, stresshantering och ger oss en konstant personlig utveckling för varje situation vi möts av både på och utanför banan.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com