Snart har har all elitidrott ställts in på grund av coronavirusets framfart. Något lett till en kraftig ökning av spel på träningsmatcher. Under fredagen ställdes en Divison 4-match in på grund av risk för matchfixning.

Majoriteten av svensk sport har avbrutits och gjort många fans besvikna. Men för de som vill spela finns det forfarande matcher att sätta pengar på.

Många spelbolag erbjuder nämligen spel på träningsmatcher – och ser nu en kraftig ökning av den varan.

– De omsätter nog fem gånger så mycket som normalt, säger Dan Korhonen, chef och produktansvarig för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel till SVT.

LÄS ÄVEN: Nya förbudet försvårar för lagen i Allsvenskan

Det har också inneburit konsekvenser. Bland annat blev en match i Divison 4 inställd på grund av risk för matchfixning, under fredagen.

– Vi fick indikationer på att det fanns risk att det skulle gå att manipulera resultat eller liknande. Och bara indikationer på en sådan sak – detta coronavirus som sprids inom fotbollen – gjorde det ganska enkelt för oss att besluta att matchen inte skulle spelas, säger ordföranden i en av klubbarna till SVT Sport.

– Detta är ju något av det mest avskyvärda som finns i vår idrott.

Polisen: “Det är inte förvånansvärt”

Fredrik Gårdare är krimalkommissarie och ledare av Aktionsgrupp Idrott som är polisen grupp för idrottsrelaterad brottslighet. Han berättar för SVT att han inte är överraskad över att höra om den aktuelal händelsen.

LÄS ÄVEN: Förbundets krisplan – inför enkelserier

– Det är inte förvånansvärt, utan det har vi väntat på de senaste dagarna. Vi får rapporter från Riksidrottsförbundet om tecken på en kraftigt ökad betting mot Sverige, vi ser matchfixningsnätverk som riktar sin verksamhet mot de få länder som har någon form av tävlingsspel, säger han

Läs aritkeln på svt.se.