Landslagets succéanfallare Alexander Isak är en.
Ajax Champions League-hjälte Matthijs De Ligt och Romas supertalang Justin Kluivert två andra.
Alla tre har de upplevt drömmen att kliva in på Skytteholms IP för att möta tyngsta tänkbara ungdomsmotstånd .
– Jag har hört spelare jämföra det med känslan i spelargången inför ett allsvenskt derby, säger AIK:s ungdomsansvarige Leif Karlsson.
Ni ser alla matcherna live från turneringen på SolidSport.

För nionde året i rad så arrangerar AIK den här helgen Lennart Johansson Academy Trophy på Skytteholms IP i Solna.

En turnering där några av Europas största klubbar syns med sina ungdomslag i åldrarna 13 och 14 år.

Bland de inbjudna jättarna märks FC Barcelona, Bayern München, Paris S:t Germain, PSV Eindhoven, Inter (Milan), Atletico Madrid och Galatasaray.

– Om du vill se internationell ungdomsfotboll på högsta nivå, då finns det ingen turnering i Sverige som har så många europeiska toppklubbar som kommer med sina bästa lag. Det finns stora och fina cuper med andra fördelar, men när det kommer till klass och kvalitet så står den här cupen i särklass, säger Leif Karlsson.

Som fått bekräftat från före detta ungdomsspelare i AIK hur stor upplevelse Lennart Johansson Academy Trophy verkligen är:

De har berättat att känslan de hade i spelargången inför fredagsmatchen mot FC Barcelona på Skytteholms IP var densamma som inför ett allsvenskt derby.

Matthijs de Ligt, Dani De Wit, Carel Eiting och Justin Kluivert var här vid ett tillfälle med sitt Ajax, och Alexander Isak har givetvis representerat AIK.

Från Barcelona har unga spelare med “blivande-världsstjärna”-status – som Pablo Moreno (idag i Juventus) och Xavi Simons – visat upp sig på senare år.

Hur kommer det då sig att de stora klubbarna årligen gör resan till Solna i slutet av maj med sina största talanger?

– Jag talade med FC Barcelonas erfarne ungdomsansvarige i samband med en prisutdelning för något år sen, och han frågade: “Are we welcome back next year?” Vi tar helt enkelt hand om de inbjudna lagen – och boende, logistik och kvalitet på spelet är av högsta internationella klass, säger Leif Karlsson.

– Vi har i dag även ett utbyte med FC Barcelona när det kommer till respektive forskningsavdelning, där vi kan dra lärdom av varandras verksamheter. Och ett samarbete med Barcelona banar ju väg när andra toppklubbar bjuds in, det blir en kvalitetsstämpel.

Vad betyder det för de AIK-lag på flick- och pojksidan som nu får möta det här internationella motståndet?

– Dels är det upplevelse och en erfarenhet som berikar deras fotbollsutbildning. Bara i AIK så får man får spela den här typen av matcher i Sverige, det är AIK:s egen turnering. Med Lennarts namn på turneringen så är det också tydligt att det är AIK fotboll som är avsändare, säger Leif Karlsson.

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com