Han är i dag en av allsvenskans bästa försvarsspelare, vunnit SM-guld och är en spelande legendar i klubblaget.
Men Lennart Johansson Academy Trophy och möten med FC Barcelona och Bayern München fick Per Karlsson aldrig uppleva som ungdomsspelare i AIK.
– Jag måste erkänna att jag blir lite avundsjuk, säger Karlsson.
Du ser den internationella storturneringen live på SolidSport – 24-26 maj.

Han frågar nyfiket vilka lag som denna gången kommer att bjuda upp till fotbollsfest på Skytteholms IP i Solna.

Och jag börjar rabbla:

– FC Barcelona, Bayern München, Atletico Madrid, PSV Eindhoven, Galatasaray, Inter, Paris S:t Germain….

– Jag måste säga att det här är något jag själv hade önskat få göra som ung kille, avbryter Per Karlsson, och fortsätter:

– Jag menar, att få mäta sig med den typen av motstånd. Jag spelade ju i AIK när jag var i den åldern, och då åkte vi utomlands på cuper och så. Det var givetvis bra, men det var aldrig den här nivån.

Karlsson funderar, innan han utbrister:

Jag måste erkänna att jag blir lite avundsjuk.

Stjärnor som AIK:s egen Alexander Isak (i dag i Borussia Dortmund) och storspelare från Ajax som Matthijs de Ligt, Dani De Wit, Carel Eiting och Justin Kluivert (i dag i Roma) har alla sprungit ut på Skytteholms IP i Lennart Johansson Academy Trophy, vilket vittnar om den höga nivån på kvaliteten.

– Att spela på högsta nivån i vuxen ålder är ju att spela ute i Europa. Lennart Johansson Academy Trophy motsvarar väl Europa League för ungdomar, eller kanske ännu högre. Det är verkligen något extra, säger Per Karlsson.

Som berättar att ungdomsturneringen även tenderar bli ett samtalsämne bland de svartgula allsvenska spelarna nere på träningsanläggningen Karlberg:

– Det säger ganska mycket att turneringen blir en snackis nere hos oss på Karlberg. Man pratar om vilka spelare som varit framstående och så vidare.

Efter det viktiga allsvenska matchen mot Gif Sundsvall på bortaplan under fredagen, så tänker Per Karlsson försöka ta sig till Skytteholms IP under helgen. Men mittbacksjätten vet också att det finns ett annat alternativ för att följa festen.

– Jag ska försöka vara på plats i år. Grabben gillar också att kolla på fotboll, och inte minst ungdomsfotboll. Sen bor vi i närheten och så har vi en ledig helg med AIK också, så det finns ju inga ursäkter.

– Men om jag inte är där så kommer jag att utnyttja livesändningarna från turneringen!

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com