Det var en förlust som tog Sverige närmare ett EM-slutspel.
Vitryssland vann i Minsk sista gruppmatchen i förkvalet med 73-60 – men Sverige vann gruppen och är nu nära att uppfylla drömmen.
– Tre av fyra lag går vidare till EM från nästa kvalgrupp, så det är absolut möjligt att att ta oss till EM-slutspel, säger Ludvig Håkanson.

SolidSport sände rysaren mot Danmark från Baltiska hallen i Malmö, där Sverige till slut vann med 79-74 och satte sig i förarsätet inför söndagens avslutning.

Coach Hugo Lopez mannar kunde förlora mot Vitryssland med hela 28 poäng och ändå vinna gruppen, men siffrorna stannade alltså vid en 13-poängförlust och det svenska avancemanget var aldrig hotat.

– Vi är inte nöjda med matchen, det var vår absolut sämsta av de tre senaste kvalmatcherna. Men man hann aldrig bli nervös för avancemanget, säger guarden Ludvig Håkanson.

Som nu tar sikte på nästa steg i kvalspelet, ett “riktigt” EM-kval – där de blågula chanserna på förhand ser bra ut.

Inte minst då Sverige inte varit i ett EM-slutspel sedan 2013.

– Tre av fyra lag går vidare till EM från nästa kvalgrupp, så det är absolut möjligt att att ta oss till EM-slutspel, säger Håkanson.

Vi hoppas också kunna få en lite bättre lottning än vi fått på senaste tiden.

Spanske coachen Hugo Lopez sa så här till basket.se efter den säkrade gruppsegern:

– Vi hade som mål att vinna gruppen och gå vidare, vilket vi gjorde!

– Vitryssland kom in i matchen med mer energi men vi gick inte bort oss, det är ingen sprint, det är ett maraton och vi hade givit oss själva en riktigt bra start med den stora vinsten hemma.

 

Du ser Sveriges rysarseger över Danmark här.

 

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com