Ett SM-guld ger en VM-biljett.
Garanterat.
Ett nytt upplägg och ett kittlande drama som du ser live på SolidSport.
En som i helgen jagar en plats till VM är formstarke supertalangen Truls Möregårdh, 17.
– Det här är nytt för i år och det sätter lite press på några av spelarna, säger sportchefen Mikael Andersson.

Tre herrar är redan klara för bordtennis-VM, men mästerskapet i Eskilstuna blir ett direkt VM-kval för ytterligare två spelare.

Redan uttagna till VM i Düsseldorf i maj, och sett till världsrankingen så är detta naturligt, är Mattias Falck (rankad 13:e i världen), Kristian Karlsson (30:e) och Jon Persson (61:a).

– Det stämmer, Mattias, Kristian och Jon är klara, säger Mikael Andersson.

Men ytterligare två blågula spelare ska alltså med till VM i Budapest i slutet av maj, och då fungerar de svenska mästerskapen i som ett direkt kval.

Prestera – och VM-biljetten kan bokas.

Vinn guld, och du har säkrat en plats.

– Det är nytt för i år. Det är förutbestämt, att den som vinner SM och finns med i bruttotruppen, den spelaren kvalar också in till VM. Vi har fem platser, vill använda de övriga två för att stimulera konkurrensen, säger Mikael Andersson.

Det är många spelare som är professionella i Sverige, då ska man ska spela om platserna,

Bland dom som kommer att kämpa om de två platserna (den andra öppna platsen tas ut av förbundsledningen) finns starka spelare som Anton Källberg, Elias Ranefur, Simon Arvidsson, veteranen Jens Lundquist – och jättelöftet Truls Möregårdh.

– Jag tycker det är väldigt positivt, eftersom det är ett individuellt VM och inte ett lag-VM. Det blir en extra krydda på SM ny, det blir extra viktigt för de som fajtas om en VM-plats, säger Sverigeettan Mattias Falck.

– Visst är det annorlunda, i normala fall bara uttagning där förbundskaptenerna väljer laget.Nu blir det en ny situation, med nyttiga matcher.

Superjunioren Trul Möregårdh är formstark och vann så sent som i förra helgen både junior och herrklassen i tuffa Safir i Örebro. En turnering där till exempel världsspelaren Falck och flera internationella spelare deltog i.

Borde inte Truls Möregårdh vara given i ett VM?

– Det kan man tycka. Vi har tagit ut på ranking och gjort en helhetsbedömning. Han konkurrerar med en sån som Jon Persson om en direktplats, men det kan vara bra att det inte går för fort för hans egen utveckling. Att få arbeta för sina uttagningar. Men Truls ligger naturligtvis väldigt bra till ändå, säger Mikael Andersson.

Ska det bli spännande att se hur han presterar under pressen?

– Ja, Truls en otrolig talang och han vara en av våra tre bästa spelare nu. Men det här med tålamod är något man ska lära sig och det är också bra med respekt för de andra spelarna. Jon är 11-2 i matcher i Champions League, han är en veteran och en omtyckt kille. Det finns många aspekter när man tar ut spelare, säger Andersson.

Samma upplägg – vinn guld och vinn en VM-biljett – finns givetvis även på damsidan.

– Damsidan är ganska öppen- Där finns så klart Matilda Ekholm och Linda Bergström och där är det inte mycket snack om de två direktplatserna till VM, säger Mikael Andersson

– Men samma kriterier gäller för SM-vinnare på damsidan och klassen känns mer öppen än tidigare år. Där kan det bli lite mer strid.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com