Den ena har blivit världsmästare fem gånger.
Den andra har både ett VM-silver och VM-brons i bagaget.
När SM i thaiboxning avgörs på Rondo i Göteborg så livesänds mästerskapet på SolidSport och både Sofia Olofsson och Filiph Waldt är säkra:
– Det kommer att bli en show!

Kan man tröttna på ett tävla i SM?

Kan det bli till en gäspning när man redan samlat på sig internationella meriter för en hel karriär?

Säg det till regerande och flerfaldiga världsmästaren Sofia Olofsson eller dubble VM-medaljören Filiph Waldt och du kan nästan ana en irritation i annars mycket trevliga röster.

– Alltså, det är ju fint att vinna ett SM-guld. Det är det finaste i Sverige och det ä r viktigt att visa att man är bäst i Sverige. Det kan ju ge en landslagsplats, och där trivs jag, säger Sofia.

– Konkurrensen är alltid tuff i ett SM. man kan aldrig underskatta någon och jag tränar lika hårt inför SM som inför en match om VM -titeln.

Filiph Waldt är inne på samma spår, och säger:

– Det är jäkligt kul med SM. Visst, det kan vara blandad kvalitet om man jämför med ett VM där ländernas bästa fighters är med – men på SM har vi hela sex matcher på tre dagar som krav och alla motståndare är hungriga och vill bevisa sig. Det kommer bli jäkligt tufft, men jag ser verkligen fram emot SM varje år.

SM avgörs i år på klassiska Rondo i Göteborg, och SolidSport livesänder under mästerskapets samtliga tre dagar.

– Det är jättebra att det livesänds. Det är viktigt att thaiboxningsgalor sänds, att det når ut till mer folk. Det är ju en fantastisk sport att titta på. Fler borde göra det, säger Sofia Olofsson.

Filiph Waldt håller med, och tror på härlig underhållning:

Det ser ut att kunna bli en jädra show. Visst, det finns större arenor i Göteborg, men ingen med bättre inramning.

En tungviktare inom kampsporten i dag är MMA, och megaorganisationen UFC kan locka riktigt vassa fighters med feta sedelbuntar.

Men den regerande världsmästaren Sofia Olofsson har inga planer att byta thaiboxningsringen mot en MMA-bur.

– Nej, inte alls. Det är kul att kolla MMA och UFC men jag väldigt nöjd med det stående. Och jag stannar i thaiboxningsvärlden. Många tjatat och frågat om MMA, men jag är inte intresserad av brottningsbiten, säger Sofia.

Du ser SM i thaiboxning här 1-3 mars.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com