En klar seger i näst sista omgången borta mot värste konkurrenten Eslövs IK – då kunde Kristianstad HK jubla åt en återkomst i SHE.
Och planerna för nästa säsong har redan inletts.
– Det finns potential här för att etablera sig i SHE på riktigt hög nivå, säger meriterade tränaren Ulf Schefvert, 62.

Han har tränat flera olika landslag, massor av elitlag på både dam- och herrsidan och samlat på sig framgångar i massor.

Ändå säger Ulf Schefvert så här efter seriesegern i allsvenskan och avancemanget till SHE:

– Jag rankar det här rätt högt, alltså. Att vinna en serie…, man vinner inte många serier, trots att man hållit på länge. Det är svårt att vinna en serie, oavsett om det är på yttersta elitnivå eller division två.

– Jag räknade på det lite och jag tror jag gjort det fyra eller fem gånger på 35 år.

KHK-tränaren berättar om känslorna efter matchen mot Eslöv, där man blev helt klara för uppflyttning efter segern på bortaplan med 32-27.

– Vi fick ihop det på slutet. Det var inga klang och jubelföreställningar, men vi har också haft lite småskavanker. Vi har spelat lite tråkigare, säger Schefvert.

– Vi bygger vår framgång mycket på ett bra försvar, och jag tror inte Eslöv hade gjort 20 mål på oss om de inte spelat så mycket sju-mot-sex.

Hur ser planen ut nu när ni ska bygga vidare mot SHE?

– Vi har redan börjat se om vi ska hitta lite spelare, men sen styr ju ekonomin hela tiden. Vi har lite närhet till Danmark och de har en väldigt fin klass på sina kantspelare i Danmark, både på herr och damsidan. Vi ska se om vi kan hitta en högersexa där, säger Schefvert.

Jag har inte hört att de kickar ut mig, men jag har heller inte tagit ett beslut.

– Sen får vi se om vi får några avhopp också, det är ett par spelare flaggat lite för det. Och någon kanske blir värvad.

På sikt, vad ska ni ha för målsättningar i KHK?

– Jag tror att det finns potential i Kristianstad att etablera sig på riktigt hög nivå i SHE. Vi får upp ett gäng tjejer från de egna leden som kan stärka upp truppen, och ett par stycken kan definitivt bli elitseriespelare om något eller ett par år, säger Schefvert.

– Det gick lite fort förra gången vi var uppe, då kom vi femma direkt. Och året därpå så åkte vi ur. Det ä svårt ha någon tidsplan, men om en inte alltför lång framtid – om man sköter korten rätt – så ser jag en ljus framtid i Kristianstad.

– Vi har många tjejer som spelar i en stad som är en handbollsstad, allt finns här i träningsväg och det är inga avstånd. Vi saknar kanske lite folk som kommer och tittar på oss. men det kan ändras,

Din framtid då, Ulf?

– Mitt kontrakt går ut till sommaren. Jag får se.., man är lite sugen att fortsätta nu när man går upp. Jag får snacka lite med klubben och prata med tjejerna. De kanske är trötta på mig, jag har varit här i tre år och de är kanske trötta på tjatet

– Jag har inte hört att de kickar ut mig, men jag har heller inte tagit ett beslut.

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com