Det finns mycket bra med svensk handboll. Och man vill göra ännu mer.
Ett Fair Play-pris i USM sänder helt rätt signaler.

Det är en sanning som är välanvänd och sliten men inte desto mindre sann.

Den om handbollsspelare och sportslighet.

Om det tuffa spelet på planen, de uteblivna filmningarna och de heta känslorna i stenhårda närkamper – som dock oerhört sällan kokar över i något som kan kallas för bråk eller slagsmål. Snarare sträcks en motståndarnäve fram till en spelare som åkt i golvet.

Det är en mentalitet och ett klimat som jag uppskattar enormt, att det inte behöver finnas en motsats i sportslighet och en desperat vilja att vinna matcherna.

Där är handbollen relativt unik (som Lars Lagerbäck hade sagt) och det är något sporten skulle kunna nöja sig med, till och med skryta över – samtidigt som man med all rätt skulle kunna peka ut andra sporter som är brutalt akterseglade i denna kategori.

Men det är uppenbart att det finns ett driv inom svensk handboll att bli ännu bättre även på detta område.

När populära USM rullar på runt om i landet och – inte minst – på Solidsport så kan vi nu uppmärksamma ett nylanserat Fair Play-pris som sponsras av Sundström Safety. Jag ska inte säga att det är glasklart hur bedömningarna görs, men initiativet ska ju både uppmuntras och hyllas.

Här ser du USM Steg 4 live på Solidsport

Svenska Handbollförbundets egen motivering till det instiftade priset ser på papperet ut så här:

“Spelare med långa karriärer framför sig som kommer att präglas av tufft och hårt spel men också många ärliga, kul, schysta upplevelser och smart och sportsligt spel. I enlighet med Svensk handbolls värdegrund ska svensk handboll präglas av prestationslust, sportslighet, spänning, glädje, gemenskap och trovärdighet.

Handboll är en hård sport, men en sportslig sådan. På match smäller vi på varandra och efter match skakar vi hand

Just därför vi vill uppmärksamma Fair Play och under hela USM årets samtliga matcher, sedan första avkast i september, har samtliga 600 lag bedöms och fått poäng av domarna utifrån tre kriterier:

* Spelarna (på planen)

* Bänken (inkl. ledarna)

* Publiken

Domarna har en poängskala 1-5 och detta har sammanställts centralt av SHF.”

Svensk handboll håller världsklass, och nivån på tillgänglighet hos stjärnor och underhållningen i tv är uppe på samma nivåer. Egentligen oavsett nivå.

Det kan vi på Solidsport skriva under på när vi nu närmar oss kulmen av en spektakulär säsong där handbollen tagit branschledande steg i att exponera sportens höjder, och inte minst dess bredd.

Vi blir varje vecka bortskämda med USM-dramatik, de allsvenska serierna kan liknas vid profilstarka getingbon och glädjen över att även kunna ta del av pojk- och flickhandboll långt ner i åldrarna får vi bekräftad av föräldrar och familjer så ofta att det nästan blir genant.

Lägg därtill att kulorna trillar in i både förbund och på föreningsnivå, så blir det en rätt bra kombination.

Mathias Lühr
mluhr@solidsport.com