Medaljregn i EM.
En sport på beslutsam frammarsch.
Vi har befäst positionen i världstoppen, säger legendaren Mikael Appelgren.
Som medger att han varit orolig för svensk pingis, och förklarar den enkla hemligheten bakom framgången som nu väller fram.
Och som ni ser direkt hos SolidSport.

Ett silver.

Dubbla brons.

Kristian Karlsson (silver i dubbel och brons i singel), Mattias Falck (silver i dubbel) och Matilda Ekholm (brons i dubbel) åkte alla hem från EM i Alicante med medaljer hängande om halsen, och svensk bordtennis har för andra gången på kort tid visat att man kan kliva upp och mäta sig med världseliten.

Visade att man är med längst där framme för att stanna kvar.

– VM-bronset i lag senast i Halmstad och nu det här. Vi har befäst positionen i världstoppen, gång på gång är vi där framme, säger Mikael Appelgren, europamästare och världsmästare som i dag återfinns i en ledarroll för Spårvägen.

– Okej, vi har ingen spelare som är topp fem, eller topp tio i världen, men det kan komma snart. Vi har en fyra-fem bra spelare på gång och framför allt Truls (Möregårdh) kommer underifrån.

Appelgren hyllar den 16-årige supertalangen efter mästerskapet där han i slutomgångarnafick ge sig mot rutinerade och meriterade världsspelaren Vladimir Samsonov, 42:

– Truls är aldrig rädd. Han står där mot Samsonov och tänker: “ Visst, du har spelat 17 VM-turneringar, men jag är rätt bra jag också”. Truls har rätt inställning.

Mikael Appelgren vill även lyfta fram Spårvägens egen talang Martin Friis, som vann UEM i dubbel med just Möregårdh – men erkänner utan omsvep att han varit orolig över återväxten inom svensk pingis.

– För fem-sex år sen hände det inte så mycket, de äldre spelarna var bäst. Men nu byggs det på. Speciellt med Truls och Martin.

Varför händer det nu?

– Jag tror att man har börjat förstå att man måste träna hårt, och man måste ut och spela matcher. Man har helt enkelt inte tränat tillräckligt hårt. Kolla på Truls, han lever i hallen, han går aldrig därifrån. Man måste gilla att träna, och inte bara spela matcher, säger Appelgren.

Som fortsätter att förklara uppsvinget inom svensk bordtennis:

– Det är ett väl fungerade jobb ute i klubbarna i dag. Sen har det varit så att Mattias Falck och Kristian Karlsson både har varit högt rankade, och då växer sig tanken i de yngres huvuden: “Kan de så kan vi”. Lite som på vår tid, även om konkurrensen är tuffare i dag.

Är det så?

– Ja, faktiskt. Det är likadant med tennisen, för 30-40 år sen var det ovanligt att en hundraderankad spelare skulle slå en topp fem-spelare. Det händer i dag. Det är en jäkla bredd i världstoppen.

Mikael Appelgren tycker också det är på tiden att den nya generationen får sin tid i strålkastarljuset, istället för att blicka tillbaka på storhetstiden då han själv, J-O Waldner, Jörgen Persson, Erik Lindh & co dominerade borden runt om i världen:

Journalisterna borde skriva om dem istället för om oss. Det relateras mycket till oss och det är lite orättvist.

Blir du sugen på att hänga på hajpen kring svensk pingis?

SolidSport och Svenska Bordtennisförbundet ingick nyligen att omfattande flerårsavtal där bland annat samtliga matcher från Pingisligan visas live på solidsport.com/pingiskanalen

Nu ökar vi!

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com