Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rapporterar om idrottens ekonomiska konsekvenser. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Svensk idrott går på knäna när coronaviruset fått både ligor, föreningar och idrottsevenemang att bomma igen. Nu skriver Riksidrottsförbundet att föreningar runt om i landet kommer förlora minst 500 miljoner kronor, enligt deras första analys.

Riksidrottsförbundet har gjort en första preliminär analys av de ekonomiska konsekvenserna för evenemangen som ställts in under mars och april. Och den är långt ifrån munter.

Deras resultat visar att av de 1800 idrottsevenemang som ställts in under perioden 12 mars till 30 april kommer motsvarar minst 500 miljoner kronor i förlorade intäkter, enligt en första preliminär uppskattning.

LÄS ÄVEN: Förbundet: ”Kommer slå hårt mot våra klubbar”

– En första ögonblicksbild är att våra föreningar förlorar 500 miljoner kronor då 1800 idrottsevenemang ställs in under mars och april för att bekämpa coronaviruset. Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

“Regeringen måste vara beredd att hjälpa våra föreningar”

Evenemangen som är med i beräkningen är både mindre föreningsevenemang och större publikevenemang som exempelvis världscupen i alpin skidåkning, säsongsupptakt i dam- och herrallsvenskan samt SHL-slutspelet och större ungdomscuper.

– Vi måste komma ihåg att både evenemang med mycket publik och evenemang med många deltagare är viktiga för idrotten. Exempelvis ställs ungdomsturneringen Irsta Blixten in. Den ger vanligtvis miljonbelopp till föreningen. Pengar som skulle använts bland annat för att hålla nere kostnaderna för unga killar och tjejer, säger Björn Eriksson.

LÄS ÄVEN: ”Alla föreningar kan göra en insats”

RF kommer nu att fortsätta arbetet med att även göra en fördjupad analys som tar höjd för evenemang till och med juni.

– Under maj och juni har vi stora motionslopp som Vårruset och Göteborgsvarvet som är helt avgörande för en rad föreningars barn- och ungdomsverksamhet resten av året. Vi ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, men då måste regeringen vara beredd att hjälpa våra föreningar att klara den ekonomiska knipa som de hamnar i, avslutar Björn Eriksson.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kommenterar beslutet på sin Facebook-sida.

“Hälsa och säkerhet i första rummet såklart. Men coronaviruset slår också hårt mot idrotten ekonomiskt. Riksidrottsförbundet skattar i ett första läge försluten för idrotten till följd av alla inställda evenemang till 500 MSEK. Vi inom ishockey står för en mycket stor del av smällen. Tyvärr befarar jag att siffran är i underkant, men jag hoppas verkligen att jag har fel. Nu behövs en samordning inom idrotten och att staten tar ansvar”.