Carina Peleg och Högsbo Basket håller hoppet uppe. Foto: Högsbo Basket

En rad ungdomscuper har redan har fått ställa in på grund av coronakrisen. Men Högsbo Basket hoppas kunna genomföra Göteborg Basketfestival – Europas största ungdomscup i basket.
– Vi ser fortfarande att det finns en möjlighet för oss att kunna genomföra cupen, säger Carina Peleg, verksamhetschef för Högsbo Basket till Solidsport.

Irstablixten och Warbergsspelen är två i mängden av ungdomscuper som fått ställa in årets upplagor på grund av coronaviruset och regeringens senaste restriktioner kring större event. Något som inneburit förlorade intäkter på miljonbelopp.

LÄS ÄVEN: Corona sätter föreningar i kris

I slutet av maj spelas Göteborgs Basketfestival, vilket är Europas (!) största basketturnering med över 730 lag och 8000 deltagare.
Den är ännu inte inställd och arrangören Högsbo Basket är fortsatt hoppfulla.

– I och med att vår turnering ligger senare i maj så avvaktar vi fortfarande just nu. Vårt evenemang är också utspridd över 35 hallar i en hel stad så vi är därför inte så påverkade av restriktionerna kring antalet åskådare, säger Carina Peleg, verksamhetschef i klubben i intervju med Solidsport.

Hon fortsätter:

– Vi ser fortfarande att det finns en möjlighet för oss att kunna genomföra cupen. Sedan förbereder vi oss för olika scenarion och är öppen för att anpassa evenemanget om det skulle komma nya riktlinjer. Vi känner att vi har kommit så långt i vår planering att vi nu kan sitta lugnt och avvakta vad som händer.

Vad för åtgärder har ni diskuterat?
– Vi kommer behöva anpassa eventet så vi på bästa sätt undviker stora sammankonster och för mycket publik. Vi kommer bland annat se över hur matsalar kan anpassas samtidigt som vi kommer livesända alla matcher via Solidsport. Det kan vara en bra lösning för att minska publiktrycket på plats utan att ta bort möjligheten att se matcherna.

“Intäkterna är en avgörande del i vår verksamhet”

Hon är samtidigt tydlig med att klubben förbereder sig för värsta tänkbara scenario – att cupen ställs in.

– Om myndigheterna skulle komma ut med ännu strängare restriktioner så kommer vi självklart ställa in Basketfestivalen. Vi följer helt deras information och rekommendationer.

Om det ställs in, vad skulle det innebära för Högsbo Basket och er verksamhet?

– Jag kan vara ärlig och säga att Basketfestivalen är en avgörande del i vår verksamhet. Det är central intäkt som vi lever på hela året och som går till både driften av Gothia Arena och för att kunna bedriva hela verksamheten. 

Hon förklarar att hela verksamheten kommer behöva ses över om cupen måste ställas in.

– Vi kommer behöva se över alla olika typer av åtgärder för att täcka upp den förlusten, mer än så kan jag inte säga i dagsläget. Naturligtvis känner jag en oro över det scenariot men just nu är jag ärlig talat orolig för hela samhället.

“Det visar hur otroligt viktig idrotten är för samhället”

Trots den tuffa sitsen så är det tydligt att Carina och hela klubben utstrålar optimism.

– Jag känner både mot kommunen, andra basketföreningar och alla runt omkring oss att det här är något vi kommer få ta oss igenom tillsammans. Det finns en stark tro hos mig att vi kommer lösa det, det är jag övertygad om. Det kommer såklart bli väldigt tufft och det kommer skära upp sår, men jag är övertygad om att vi i slutändan vinner den här striden. Hur vet jag inte ännu men vi kommer inte stå ensamma, den saken är säker.

Riksidrottsförbundet har gjort en första preliminär analys av de ekonomiska konsekvenserna för evenemangen som ställts in under mars och april.

LÄS ÄVEN: ”Föreningarna förlorar minst 500 miljoner”

Deras resultat visar att alla inställda evenemang under mars och april kommer motsvarar minst 500 miljoner kronor i förlorade intäkter, enligt en första preliminär uppskattning.
Något som får Peleg att sucka djupt.

– Var ska jag börja… min första tanke är gud vad vi gör mycket i Sverige idag. Jag tänker då både på idrotts- och kultursidan. Vi gör så otroligt mycket och nu syns det verkligen hur mycket samhället förlorar när vår verksamhet inte fungerar. Det är min första reflektion, att idrotten är så otroligt viktig för vår samhällsstruktur även fast det bara gäller en ungdomsturnering.

Hur ser arbetet ut för er närmsta tiden?
– Det är inte så mycket mer vi kan göra än att hålla tummarna och hoppas att den här situationen förbättras och inte försämras så vi kommer kunna genomföra cupen.