Niklas Wikegård uppmanar Sveriges idrottsföreningar att hjälpa till. Foto: Bildbyrån

Tidigare hockeytränaren och numera TV-profilen Niklas Wikegård uppmanar Sveriges idrottsföreningar att ställa upp och hjälpa till under coronakrisen.
– Alla föreningar kan göra en insats och särskilt proffsen som nu har lön, men inget att göra, säger han i en intervju med Expressen.

På grund av coronavirusets framfart har hela idrottssverige pausats. Nu har C More-experten Niklas Wikegård på Facebook gått ut med en uppmaning till hela Sveriges idrottsliv.

– Jag tror att vi alla måste bli mer aktiva i dessa coronatider och att idrottsrörelsen blir en större del av samhället och tar alla möjligheter till att hjälpa till i alla sammanhang, berättar han för Expressen.

Flera föreningar har agerat

En förening som legat i framkant hittills är innebandyklubben FBC Bollnäs. Klubbens a-lag på herrsidan imponerade stort i Division 1 och var redo för kval till Allsvenskan när coronaviruset satte stopp för hela deras verksamhet.

Kort därpå gick klubben ut på sin Facebook-sida och erbjöd hjälp med vardagsbestyr till alla som känner att de behöver det.

“I dessa tuffa tider är det många som inte får ihop vardagen eller mer eller mindre riskerar livet genom att gå utanför dörren. Vi hjälper dig! Promenad med hunden, handling på affären/apoteket eller andra vardagsbestyr som det behövs hjälp med fixar vi åt dig, givetvis gratis” skriver klubben på sin hemsida.

– Väldigt bra gjort av Bollnäs, säger Wikegård till Expressen och fortsätter:

– Detta är ett bra tillfälle för föreningarna att knyta folket omkring sig ännu närmare. Det mycket bra redan, men kan göras ännu mer säger Wikegård.

SHL-klubb redo att hjälpa till

Även SHL-klubben Brynäs är i startskedet för att påbörja hjälpinsatser. Klubben berättar för Expressen att man har erbjudit sin hjälp och är öppen för att kunna bistå på det sätt som passar samhället.

– Man vet aldrig vad som kan hända. Vår arena kanske blir en intensivvårdsavdelning. Vi följer som alla andra utvecklingen och är i kontakt med Region Gävleborg, vår kommun, våra partners och flera andra aktörer, säger Johan Cahling, klubbens direktör för hållbarhet och varumärkesutveckling, till Expressen.

Cahling menar också att man gärna stöttar precis på samma sätt som Bollnäs Innebandyförening.

– I Brynäs har vi många spelare, ledare och människor i andra funktioner som kan hjälpa till. Att bära matkassar och ja, vad som helst för att skydda våra äldre i samhället.